Ekologisuushaaste – askel kerrallaan

DSC_1218-2.jpg

 

Alkuun haluan sanoa teille kiitos. Kiitos jokaiselle, joka luitte, kommentoitte, herätitte keskustelua, puhuitte asiasta ystävienne kanssa tai pysähdyitte miettimään lentopäästö-kirjoitusta. Minun tai jonkun muun asiaan kantaa ottaneen.

Minulla kesti pitkään ennen kuin oivalsin, ettei työskenteleminen ketjuliikkeiden ja matkanjärjestäjien kanssa tarkoita ettenkö voisi muuttaa käyttäytymistapojani ekologisempaan suuntaan. Tähän mennessä olen kokenut, etten voi/minulla ei ole oikeutta edes puhua ekologisuudesta. Minut tuomitaan monesti tekopyhäksi jos puhun kasvissyönnistäni tai kierrättämisestä, samaan aikaan kun kuitenkin matkustan ja pukeudun ketjuliikkeiden vaatteisiin

Se klassinen “söin jo suklaapatukan, ihan sama vaikka vedän tältä istumalta nyt pitsan, jäätelölitran ja limua – peli on menetetty”.

Peli ei ole menetetty.

Koen, että tässä onkin se iso ongelmakohta koko ekologisuuskysymyksessä. Vertasin podcastissamme säästämistä laihduttamiseen. Ja teen saman myös ekologisuuden kanssa. 

Kestävät muutokset harvemmin tapahtuvat yhdessä yössä, tai viikossa. Jos ahnehtii, se yleensä kostautuu. Tavoitteeseen pääsemistä helpottaa suunnattomasti, jos arki maistuu edelleen mielekkäältä. Olipa tavoitteenasi sitten säästäminen, kunnon kohottaminen tai päästöjen vähentäminen.

On niitä inspiroivia ihmisiä, jotka elävät nollahukalla, ja ajattelevat ihan kaiken ekologisuuden kautta, mutta kaikkien ei tarvitse sellaisia välttämättä olla. Ekologisia valintoja voi tosiaankin tehdä melkeimpä ihan joka asiassa, mutta liikaa ei välttämättä kannata ahmia kerrallaan. Oma mielipiteeni on, että pysyvämpiin tuloksiin päästään kun uusia tapoja omaksutaan tapa kerrallaan.

 

DSC_1367.jpg

DSC_1133.jpg

 

Ekologisuudesta tuttavapiirissäni keskustellessani ja heitä hieman aiheesta haastatellessani huomasin, että suurin osa on selvästi huolestunut ilmastonmuutoksesta. Ekologisuusasiaa leimaa monen kohdalla huono omaatunto ja häpeä. Osa puhui ekologisuuskeskustelun painostavan ilmapiirin ja syyttävän sävyn aiheuttavan vain hallaa. Jotkut ajattelevat, ettei omilla teoilla ole merkitystä, koska maapallolta löytyy suurempiakin luonnontuhoajia. Muutama taas kertoi siitä, ettei oikein tiedä, onko omilla teoilla paljoakaan vaikutusta hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen.

Ensimmäinen askel on tiedostaa eri vaihtoehdot ja käydä samalla läpi omaa päästökäyttäytymistään. Mitä hyvää teet jo nyt? Missä asioissa voisit parantaa? Millaisia muutoksia voisit tehdä arjessasi? 

Päästöjen vähentämiseen liittyviä artikkeleita on julkaistu ties kuinka paljon ja paljon puhutaan konkreettisista ekologisemmista valinnoista, mutta harvoin törmää taulukkoihin, joissa nämä valinnat olisi pisteytetty. Kaikki päästöjä vähentävä toiminta on aina kotiinpäin, mutta millainen on tehokkainta? 

Miten vähennän päästöjä niin, että sillä on oikeasti vaikutusta? -artikkeli on yksi niistä, jotka ovat toimineet minulle isona inspiraationa. Krista Jaatisen laatimasta taulukosta löytää konkrettisia vinkkejä sekä niiden vaikutuksia ympäristön säästämiseen.

 

DSC_4262-3.jpg

DSC_0780.jpg

 

Olen pyöritellyt ekologisuusasiaa mielessäni jo pitkään ja samalla miettinyt miten voisin tuoda sitä enemmän blogiini. Kaipaisin päästökeskusteluun syyttelyn ja pätemisen sijasta inspiroivaa ilmapiiriä ja positiivista otetta.

Ja sitten välähti.

Meillä on TFW-salilla käytössä Choose One, Lose One -haaste. Joka kuun alussa toteutettavan haasteen ideana on haalia omaan arkeen hyviä tapoja ja päästä eroon huonoista tavoista. Kun hyvän tavan ottaa käyttöön kerran kuussa ja päästää huonosta tavasta irti, on vuodessa kasassa 12 hyvää tapaa ja 12 huonoa tapaa vähemmän. Hyviä haasteita ovat olleet esim kävelen rappuset hissin sijaan, juon arkisin vettä ruokajuomana, käyn nukkumaan viimeistään klo 23 jne.

Tänä vuonna päätin keskittää haasteeni ympäristöön. Päätin, että tämän vuoden (ja ehkä seuraavatkin vuodet) tekisin hyviä tekoja ympäristölle.

Ja miksi ihmeessä pitäisin listani vain omassa tiedossani, miksen jakaisi sitä täällä ja haastaisi teidätkin mukaan?

 

 

EKOLOGISUUSHAASTE

 

 

Tammikuu 2018

Aloitin maksamaan lentojen kompensaatiomaksuja.

Helmikuu 2018

Duunikalenteri ekologisemmaksi. Raivasin kalenterista “turhat lennot”. Peruin puolelta vuodelta neljä työmatkaa/pr-matkaa, joihin kaikkiin liittyi lentämistä ja päätin alkaa harkitsemaan työmatkalentämistäni entistä tarkemmin. 

Maaliskuu 2018

Vaihdoin sähkösopimukseni ekosähköön.

Huhtikuu 2018

En osta enää muovikasseja kaupasta, vaan kannan mukanani kangaskassia. Jos on pakko ostaa kassi, ostan paperikassin.

Toukokuu 2018 

Alan kierrättämään muoveja. Kierrätetään jo pahvit, bio, metalli ja lasi, mutta muovinkieräystä meidän taloyhtiössä ei (vielä!) ole. Kaupungin muovinkierrätyspiste sijaitsee kuitenkin aika lähellä salia, johon ne on kohtalaisen iisiä dropata pari kertaa viikossa!

 

DSC_8760.jpg

 

Noh, miten on? Lähdettekö mukaan haasteeseen? 🙂

 

xx Sara

36 Comments
  • Inesss
    Posted at 14:36h, 02 May

    Just näin! Erittäin hyvä ja tarpeellinen teksti ja asenne 🙂 kiitos!

    • saratickle
      Posted at 08:15h, 03 May

      Voi miten ihana kuulla! 🙂 Kiitos!

       

       

  • raijairina
    Posted at 16:18h, 02 May

    Hei aivan mahtavaa Sara! <3 Tosi hienoja askelia! Mullakin hyvin samanlaiset ajatukset elämäntapamuutosten tekemisestä. Musta on aivan huikeeta, että nykyään on esim. trendinä syödä vaikkapa osittain vegaanista ruokaa – enää ei ajatella niin mustavalkoisesti, että joko olet kaikissa valinnoissa ekologinen tai sitten et. 🙂 

    • saratickle
      Posted at 08:21h, 03 May

      Iso kiitos! Ja just näin – kaikessa ei todellakaan tarvitse ajatella mustavalkoisesti. Se, että tekee useammassa asiassa kompromisseja vie jo pitkälle! 🙂

  • Minnapa
    Posted at 17:22h, 02 May

    Tuo listaus on kyllä tosi hyvä!! On myös ilo huomata, että monia asioita toteuttaa jo nyt arjessa. Itselläni olisi parannettavaa ainakin tuon hävikkiruoan kanssa. Monta kertaa käy niin, että olen suunnitellut syöväni kotona jotain mutta tuleekin menoja ja lopulta joku valmiiksi ostettu ainesosa menee pilalle kun en ole ehtinyt käyttää sitä. Tai joku paketti on puoliksi käytetty johonkin tiettyyn ruokaan eikä tule käytettyä loppuja ennen kuin menee vanhaksi. Onneksi taloyhtiössä on muovinkierrätys! Oli aika yllättävääkin huomata, kuinka vähän sekajätettä oikeasti tulee kun kierrättää muovinkin.

    • saratickle
      Posted at 08:25h, 03 May

      Hävikkiruoan kanssa petrattavaa täälläkin! Tänä keväänä ollaan kyllä tsempattu sen kanssa paljon. Aina tsekattu jääkaappi ennen ruokakauppaan menoa ja monesti suunniteltu päivän sapuska jääkaapin jämien pohjalta. Pitäisi myös hyödyntää pakastinta paljon enemmän!

      Ja mitä muovien kierrättämiseen tulee: voin vaan kuvitella. Suurin osa sekajätteestä on meilläkin nimenomaan niitä muovipurkkeja!

  • Jennunn
    Posted at 17:22h, 02 May

    Tää oli loistava! Hyvä Sara!! 🙂

    • saratickle
      Posted at 08:25h, 03 May

      <3

  • VV
    Posted at 17:27h, 02 May

    KIITOS!!! <3 Kiitos siitä, että olet noteerannut kaikki aiheeseen liittyvät kommentit ja suhtaudut asiaan näin hyvällä asenteella ja motivaatiolla. Se on mieletöntä. Ja siis tietysti ennen kaikkea kiitos myös ekologisuuspuheen valtavirtaistamisesta muoti- ja lifestyleblogeihin, sillä esimerkilläsi on suuri vaikutus. Tätä oon kaivannut, ja kuten sanoit, muutoksia kannattaa tehdä niin, että niistä tulee pysyvästi osa omaa arkea, eikä uhrauksia 🙂 Meillä kaikilla on paljon tehtävänä.

    • saratickle
      Posted at 08:29h, 03 May

      Vitsi miten hyvä fiilis tuli kommentistasi. Kiitos kun tulit sen kirjoittamaan <3 Tätä asennetta me nimenomaan tarvitaan, wuhuu!

  • IiiiidA
    Posted at 17:51h, 02 May

    Itse olen myös lopettanut muovipussien oston vuoden alusta ja siirtynyt kantamaan kangaskasseja mukana. Tällä hetkellä kotoa ei löydy enään yhtään muovipussia. Itse kierrätän myös nykyään rikkinäiset/kulahtaneet vaatteet ja kengät icon laatikoihin joita löytyy vaateliikkeistä. Näin tekstiilit menee uusiokäyttöön eikä vain suoraan roskiin, koska ajatus helposti on että kun sitä ei voi myydä/lahjoittaa eteenpäin vaatteen kunnon vuoksi se on käyttökelvoton mihinkään.

    • saratickle
      Posted at 08:30h, 03 May

      Tosi hyvä vinkki! 🙂 Kiitos!

  • xod
    Posted at 18:13h, 02 May

    Onkohan teidän podcast tulossa iphonen podcast-ohjelmaan? Kuuntelen sieltä kaikki niin meinaa unohtua tämä

    • saratickle
      Posted at 08:34h, 03 May

      En kyllä usko että ainakaan ihan lähiaikoina :/

  • kaisaleeeeeeena
    Posted at 18:40h, 02 May

    Mahtavaa!! Mukana ollaan 🙂 Kiitos tästä, tärkeitä hommia ja koska sulla on mahdollisuus vaikuttaa suht isoonkin ihmismäärään niin entistä parempi <3

    • saratickle
      Posted at 08:35h, 03 May

      Jippii! Ja nimenomaan, tosi kiva kuulla että ajattelet noin! 🙂 

  • Irpsu
    Posted at 19:06h, 02 May

    Moikka! Meillä kanssa taloyhtiöön tulossa tän kuun alussa muovin kierrätys, ihan mahtia! Kysyn mielenkiinnosta miten hoidat roskisasiat kun et osta muovipusseja? Vai tuleeko sulle sekajätettä ollenkaan? Mitä käytät roskapusseina? Ihanaa kevättä! 🙂

    • VV
      Posted at 04:49h, 03 May

      Hei hyvä vinkki on käyttää esim vessapaperin ja talouspaperin ?paketti? roskapussina. Muovit taas voi kerätä esim johonkin koriin/laatikkoon, jos omassa taloyhtiössä on muovinkeräys. Silloin muovipussia ei tarvitse ollenkaan. Lopulta sekajätettä tulee yllättävän vähän, jos kaiken lajittelee 🙂

    • saratickle
      Posted at 08:39h, 03 May

      Oi, kade! 

      Mulla on kyllä kotona muovipussirulla, jota käytän roskiksissa. Pyrin kyllä kierrättämään parhaani mukaan niin, ettei roskia kerääntyisi niin paljon. Ja tuntuu, että bioastia on meillä se, joka täyttyy aina ensimmäisenä!

      Nyt kun otettiin tuo muovien kierrätyshaaste niin innolla odotan miten käy kotitalouden jätteille! Sekajäte tuskin täyttyy juuri ollenkaan 🙂

  • Kkaisa
    Posted at 19:38h, 02 May

    Yksi parhaista postauksistasi ikinä, kiitos!! Tosi hyvä, että toit aiheen esille ja tästä pitäisi puhua paljon enemmänkin. Te bloggarit, jos jotkut, saatte ääntä kuuluville ja voitte toimia esimerkkeinä muille. Tällaisia lisää <3 Pienilläkin teoilla on suuri vaikutus, varsinkin kun saadaan isompi massa tekemään niitä.

    • saratickle
      Posted at 08:40h, 03 May

      Niin mukava kuulla. Iso kiitos ja kumarrus sinulle <3

  • E-L
    Posted at 19:50h, 02 May

    Itse olen miettinyt paljon ostoskasseihin liittyviä seikkoja. Kangaskassi on mielestäni fiksu vaihtoehto, jos sitä käyttää jatkuvasti koska silloin jatkuvaa jätettä ei synny. Itse yllätyin, kun luin paperikasseihin liittyen; ne eivät todellisuudessa ole oikeastaan sen ekologisempia kuin muovipussitkaan. Paperikassien valmistusprosessin myötä syntyvät päästöt ovat suuret, ja lisäksi paperi valmistetaan puusta, eli metsiä hakataan.
    Kierrätetyt muovipussit (esim. S-marketin harmaat kierrätysmuovipussit) voidaan valmistaa parhaimmillaan 90% kierrätetystä materiaalista, ja ovat osoittautuneet yllättävän hyväksi vaihtoehdossa, mutta tämä edellyttää myös kuluttajalta muovin kierrättämistä. En kumminkaan sen enenpää puolustele muovia, suorastaan kammoksun sitä ja miten täynnä maapallon meret ja ympäristö on täynnä muovia mikromuovista suuriin muovijätelauttoihin. Mutta itse pidin myös ennen paperipussia hyvänä vaihtoehtona, vaikka se on yllättävän epäekologinen vaihtoehto valmistuksensa vuoksi. Toki se maatuu, toisin kuin muovi.
    Tuntuu, että tuo “ei minun teoillani ole merkitystä” ajattelu on todella yleistä, vaikka jokaisen yksittäisen ihmisen hiilijalanjäljellä on todella merkitystä.

    • VV
      Posted at 04:52h, 03 May

      Ehdottomasti paras vaihtoehto on juurikin oma kangaskassi tai vaikka vaan reppu (jos tietää että pitää myöhemmin samana päivänä käydä kaupassa). Lopulta siitä kangaskassin mukaan ottamisesta tulee rutiinia 🙂 myös hedelmäpusseja voi nykyisin ostaa kestopusseina. Muovin ongelma on edelleen se että se on muovia, vaikka valmistuspäästöt onkin pienehköt.

    • saratickle
      Posted at 08:43h, 03 May

      Hyviä ja kiinnostavia pointteja!

      Ei ole tullut kuin muutama hassu paperikassi ostettua kyllä, aika hyvin on kulkenut kangaskassit mukana! Mutta empä ole miettinyt paperikassien alkuperää sen tarkemmin, jotenkin vain olettanut niiden olevan parempi vaihtoehto 🙂 

      Kuten täällä sanottiinkin, muovi on kuitenkin muovia. Aika hyvä nyrkkisääntö on pyrkiä välttämään muovia mahdollisimman paljon!

  • Elinaaaa
    Posted at 20:21h, 02 May

    Miltä yhtiöltä ekosähkö tulee? Olen muuttamassa ja voisi itsekin vaihtaa tuohon. Onkohan paljon kalliimpaa?

    • saratickle
      Posted at 08:46h, 03 May

      Niitä löytyy eri tarjoajilta aika hyvin! Itse soitin vaan omalle sähköyhtiölle ja kyselin vaihtoehtoja.

      Meillä on sopimus Heleniltä, mutta edullisempiakin vaihtoehtoja kuulemma löytyy! 🙂 

  • Vierailija
    Posted at 12:40h, 03 May

    Hei ihan mahtavaa, että huomioit tuon ekologisuuskritiikin näin hyvällä asenteella, tosi kiva postaus! Tällainen vertaisesimerkki toivottavasti levittää hyvää asennetta vähän useammallekin, joka ei niin koe omakseen sellaista leimallista “ekohippeilyä”. Ei sillä, etteikö se olisi hieno elämäntapa sekin, mutta tällaista ekologisten elämänvalintojen normalisointia kaivataan kyllä kipeästi. Ja tällaista kannustusta, ettei tarvitse kertarysäyksellä muuttua täydelliseksi ihmiseksi, vaan ekologisuus on päämäärä, jota kohti on hyvä pyrkiä pieninkin askelin ja takapakeista lannistumatta 🙂

  • Soina
    Posted at 14:21h, 03 May

    Ihanaa, että olet aloittanut muovinkin kierrätyksen! Pääkaupunkiseudulla se on kuitenkin tehty niin paljon helpommaksi kuin haja-asutusalueella, joten hienoa, että sitä hyödynnetään 🙂 Ja sekäjätettä tulee tuskin ollenkaan, kun vain kierrättää oikein.
    Kuten Instagraminkin puolella joku hihkaisi, niin kuukuppi on aivan loistava keksintö. Ehkä se voisi olla jonkun tulevan kuukauden päätös, ellei se jo ole tuttu juttu?

  • Emilia M
    Posted at 20:43h, 03 May

    Jos ekologiset jutut kiinnostavat, niin tässä pari lukuvinkkiä:

    – Vihreä lanka -lehti. Tämä on varsinaisesti Vihreän puolueen lehti, mutta lehden voi tilata muutenkin, ei tarvi liittyä puolueeseen. Tietty voi kirjastossakin lukea. Tykkään Vihreässä langassa siitä, miten se yhdistelee rankkaa ja kevyttä asiaa: lehti pyrkii kertomaan ilmastonmuutoksesta, soiden suojelusta ym. ajankohtaisella tavalla, mutta vastapainona on myös vaikka ruokajuttuja ja henkilöhaastatteluja. Lisäksi paperilaatu on ihana ja taitto ilmava, joten lehteen tarttuu mielellään 🙂

    – Luonnonsuojelija-lehti, joka tulee jäsenetuna Suomen luonnonsuojeluliiton jäsenille. Tätä lukiessa alan aina haaveilla, että pääsisi vielä enemmän luontoon. Lehteen kirjoittavat biologit ym ihmiset, jotka aidosti tietävät luontoasioista, voi luottaa siihen että tämän kirjoittajat ovat aidosti luonnon puolella, joten heitä kannattaa kuunnella. Kevätseurantajuttuja on ihana kuunnella, kun ihmiset havainnoivat ensimmäisiä perhosia ym. Lehteä lukiessa tulee sellainen olo, että haluaa itsekin tarttua toimeen ja vaikuttaa enemmän.

  • Nippeli
    Posted at 05:02h, 04 May

    Ihan mahtava postaus ja upeeta, et tuot tätä keskustelua sun blogiin! Sulla on mielipidevaikuttajana paljon valtaa lukijoihisi ja ennen kaikkea uskon, että myös yrityksiin, joiden kanssa teet yhteistyötä. Toivon mukaan yrityksetkin lähtisivät tähän mukaan ja miettisivät esimerkiksi pakkaustapojaan ja välttäisivät turhaa muovia. Aivan loistava tapa tuoda asiaa esille, kiitos siitä Sara 🙂

  • Vinkkejä
    Posted at 08:11h, 04 May

    Leipäpusseja, tai minkä tahansa tuotteen pakkausta voi käyttää roskapussina. Leipäpussin mukana tulee pussinsulkijakin. Pahvisia jäätelörasioita voi käyttää biojäteastioina. Ja hedelmiä varten kannattaa ehdottomasti ostaa tai tehdä kestopussit. SPR:n pusseissa on erillinen kangasosa, johon hintalappu kiinnittyy helposti.

  • Minielo - blogi
    Posted at 08:28h, 04 May

    Mahtavaa, ihan HUIPPUA!!! 🙂

  • Saastutusdarra
    Posted at 14:52h, 04 May

    JEEEEE upeeta lukea tällainen kirjoitus! Oot todella oikeessa, ympäristöajattelussa “kaikki tai ei mitään” -ajattelu ei tuota voittoa. Mainitsit tekopyhyyden ja tunnistan tän ajattelun tosi vahvasti itsessäni. Vaikka tekisi vihreitä valintoja (hedelmäpussit veke, kierrätys, fillari, julkinen liikenne jne), en voi olla ajattelematta, että me länsimaalaisina silti edustetaan kertakäyttökulttuuria ja talouskasvuun perustuvaa yhteiskuntaa. Muoti ja vaateteollisuus on yksi maapallon isoimmista saastuttajista. Mietin tätä itse tosi usein, siis kun en todellakaan hengaile missään hamppupöksyissä ja mummon vanhassa villapaidassa. 😀
    Mikä on se tasapaino, jossa ajattelee maapallon tulevaisuutta ja voi silti toteuttaa itseään? Kauhea ristiriita.

  • DuomariÖkoMaailmassa
    Posted at 19:32h, 04 May

    Muovista sen verran, että jossain tehtiin vertailu muovipussukoitten ekologiasta ja tultiin siihen lopputulemaan, että kaupan muovikassi on luontoystävällisin vaihtoehto roskapussiksi. Siksi, että muuten se todennäköisesti menisi kuitenkin roskiin, ja tällä yksinkertaisella konstilla se menee heti uusiokäyttöön. Lisäksi meillä pääkaupunkiseudulla se menee joka tapauksessa energiatuotantoon ja on sellaisena aika mainiota, kun se palaa puhtaasti ja vaivattomasti.
    Mitä valtamerien muovijätteeseen tulee, niin tämä on meille saman luokan höpöhöpöä kuin syyllistää pitkän suihkun ottajaa Saharan vesipulasta. Meidän muovimme eivät todellakaan päädy minnekään Tyynen valtameren muovipyörteeseen, vaan Vantaalle polttolaitokseen. Siis pääkaupunkiseudulla, mutta eivät pihtiputaalaistenkaan muoviankat ui halki Aasian yhtyäkseen kohtalotovereihinsa Vanuaatun hudeilla.

  • Lii L
    Posted at 10:45h, 06 May

    Mathavaa kuulla kuinka tämä aihe on niin suosittu! Ja kieltämättä olen huomannut painostuksen, sekä avuttomuuden tunteen liittyvän ekologisuusteen, mitkä eivät yhtään helpota. Sinun ideasi ottaa yksi ekologinen tapa per kuukausi on ihan mahtava ja helpottaa varmasti kun voi keskittyä omaksumaan tavan kuukauden ajan! Mahtavaa olisi myös kuulla sinulta ja ehkä kaikilta lukijoiltasi myös mitä eri ekologisia tapoja voi ottaa käyttöön 🙂

  • iidis
    Posted at 17:38h, 07 May

    Suuretkin muutokset syntyy yksi asia kerrallaan! Jos joku miettii sitä omaa osuutta kokonaisuudessa, niin voi miettiä vaikka sitä miten oma valinta vaikuttaa kokonaisen vuoden aikana, esim. se kuinka monta take away -kuppia jää ottamatta, kun itse vaihtaa kestomukiin, jota kantaa mukanaan tai kun vaihtaa ei kierrätettävään muovipulloon pakatun mehun tölkkiin pakattuun. Ja entäpä ne pienet sivuvaikutukset, jotka tulee, kun puhut valinnoistasi jonkun kanssa tai kun joku ihan vieras ihminen näkee päheän kuppisi ja päätyy hankkiman itselleenkin oman jne. Kaikilla teoilla on vaikutusta.

    Hyvänä ohjenuorana ekologisiin valintoihin on myös zero waste -ideologian viisi R:ää. 1 Refuse, 2 Reduce, 3 Reuse, 4 Recycle, 5 Rot. Kun alkaa tehdä muutoksia tuolta ensimmäisestä R:stä alkaen, niin hiljalleen kertyvän roskan määrä alkaa vähentyä kuin itsekseen.

    Mulla oli helmikuussa mun blogissa zero waste -haaste. Sieltä voi käydä lukemassa mun kokemuksia ja vinkkejä helppoihin ensiaskeliin ekologisissa valinnoissa.