Terveellisempi (ja herkullisempi) leipä: Kaura-tattari


*Kaupallinen yhteistyö: Vaasan Kaura-tattari

 

Jos saisin päättää yhden asian mitä söisin loppuelämäni, olisi se todennäköisesti leipä. Ra-kas-tan leipää ja voisin syödä sitä joka ikisellä ateriallani, mutta vatsani ei ole kanssani ihan samoilla linjoilla.

Olen blogissakin joskus höpötellyt herkästä suolistostani, joka kurissa pysyäkseen vaatii säännöllistä ruokailua, sopivia annoskokoja ja tiettyjen ruokien/ruoka-aineiden äärimmäisen vähäistä käyttöä. Vatsani turpoaa helposti mm. vehnästä, sokerista, maitotuotteista ja liian raa’asta ruokavaliosta. Ruisleipäkin ikävä kyllä kuuluu tähän joukkoon, etenkin tuore sellainen.

Voitte siis kuvitella miten fiiliksissä olen joka kerta kun markkinoille tipahtaa uusi terveellinen ja vatsaa hellivä leipävaihtoehto. On sanomattakin selvää, että minä herkkävatsaisena leipäfanina todellakin testaan sen.

 

 

Vaasan Kaura-tattarileipä on leivottu ilman vehnää. Siinä on käytetty ainoastaan kauraa, hirssiä ja tattaria. Luettuani leivästä useammasta lähteestä, päätin minäkin etsiä tämän pussin käsiini lähikaupan leipähyllystä (oli muuten enää yksi pussi jäljellä!).

“Ilman vehnää leivottu leipä ei ole koskaan maistunut näin hyvältä”, kuuluu Kaura-tattarileivän mainoslause. Ja täytyy kyllä sanoa, että myös minä allekirjoitan tämän väittämän. Hitsi miten herkullista tämä kovaan hypeen noussut leipä onkaan! Kehuja sateli ensipuraisun jälkeen myös meidän talouden toiselta asukilta. Ihan mahtavaa!

Kaura-tattarileivässä on 70% täysjyväkauraa leivän viljasta ja se sisältää runsaasti kuitua (7,8%). Terveellinen kaura-tattarileipä on erinomainen välipala ja toimii hyvin myös aterian kyljessä.

 

kuvat: Janni Ehari

 

Hyvä olo lähtee sisältä päin, siksi ruokavaliostani yleensä suhteellisen tarkka olenkin. Lempeällä vatsalla ja virkeällä mielellä kaikki on vaan niin paljon helpompaa ja mielekkäämpää.

Minulla on viime aikoina ollut tapana aloittaa päiväni lyhyellä joogalla tai venyttelyllä. Tämä lempeä viiden minuutin herättelyrutiini jättää kehoon ryhdikkään ja kevyen olon. Aamiaisleivästäkin osaa nauttia vielä himpun verran enemmän 🙂 Suosittelen!

 

 

ARVONTA: Kerro miten sinä tyypillisesti syöt leipäsi? Avokadolla, juustolla, hummuksella, kananmunalla, suolakurkuilla, paprikasiivuilla…? Kaikkien vastanneiden kesken arvotaan kassillinen leipää! Jätä kommenttisi viikon kuluessa, eli 18.1. mennessä! 🙂 Arvonnan ohjeet löydät täältä.

 

 

xx Sara

138 Comments
  • Jenni Ollila
    Posted at 09:34h, 12 January Reply

    Kalkkunaleikettä, kurkkua ja tomaattia. Mutta tuo leipä on niin hyvää! 😍

  • Suvi
    Posted at 09:49h, 12 January Reply

    Syön usein jälkiuuniruisleipää jonka päällä avokadoa ja ripaus pippuria 🙂

  • Janni-Kaisa Seppänen
    Posted at 09:53h, 12 January Reply

    Avokado, tomaatti & mustapippuri😊

  • Laura
    Posted at 09:56h, 12 January Reply

    Ah myös täällä rakastetaan leipää! Arkena ruisleipä menee kalkkuna+juusto+kurkku-combolla (plus tärkein eli päälle laitan aina herbamarea) mutta herkutellessa teen leivän, johon tulee kylmäsavulohta, avokadoa, pippuria ja chiliä 🙂

  • Sanna Jaatinen
    Posted at 10:01h, 12 January Reply

    Voita, avokadoo + suola ja pippuri 😍

  • Resus
    Posted at 10:25h, 12 January Reply

    Yleensä pelkkä avokado suolalla ja pippurilla on mun mieleen 🙂

  • Emmi a
    Posted at 10:42h, 12 January Reply

    Jos herkutellaan niin voita, juustoa ja kurkkua. Kaikki kasvikset on myös herkkua.

  • emsie
    Posted at 10:44h, 12 January Reply

    Vaihtelee päivän ja tilanteen mukaan. Jos suolaista tekee mieli, niin leivän päälle yleensä eksyy hummus jollain kasviksilla (salaatti, kurkku, tomaatti; kaikki menee). Jos taas mieli tekee makeata, niin banaania ja hunajaa. Leipä on vaan parasta!

  • Emilia
    Posted at 11:16h, 12 January Reply

    Leipä on parasta! Juusto ja kurkku on mun combo, mutta hitaampina aamuina paistan päälle myös kananmunan 🙂

  • Iina
    Posted at 11:20h, 12 January Reply

    Milloin mitäkin; kurkku, paprika, sulatejuusto, kalkkunanleiki, avokado, paistettu tai keitetty kananmuna…

  • Essi Asunmaa
    Posted at 11:32h, 12 January Reply

    Ihan vaan oivariiniä päälle. Nam.

  • Julia
    Posted at 11:55h, 12 January Reply

    Laitan yleensä leipäni päälle juustoa, kurkkua ja salaattia. Toisinaan myös leikkelettä, paprikaa, paistettua tai keitettyä kananmunaa…

  • Heidi
    Posted at 12:10h, 12 January Reply

    Vaihtelee, mitä kaapista sattuu löytymään 😀 Yks lemppari on leipä vihreillä päällisillä. Juusto, tuore pinaatti, kurkku ja avokado + suola,pippuri.

  • Emssu
    Posted at 13:01h, 12 January Reply

    Ruisleipä murskatulla avokadolla tai juustolla, kinkulla, salaatilla, kurkulla ja tomaatilla.

  • Sari
    Posted at 13:34h, 12 January Reply

    Juusto, kurkku ja paprika

  • Iida
    Posted at 14:09h, 12 January Reply

    Parasta on avokado, kirsikkatomaatit, juusto ja päälle vähän pippuria

  • Mira
    Posted at 15:24h, 12 January Reply

    Perus avokado toimii aina 🤤😛😋

  • Suvi
    Posted at 15:40h, 12 January Reply

    Mun leivän päältä löytyy joko avokadoa ja chiliä tai gouda-juustoa ja kurkkua. Simppeliä ja hyvää!

  • Viiru
    Posted at 16:01h, 12 January Reply

    Olisikin kiva kuulla enemma miten saat pidettya vatsasi kurissa koska itsellani myos herkka vatsa ja aina saa taistella turpoamista yms. vastaan. Leipaa nykyisin syon vain gluteenittomana koska olen huomannut eron kuinka tavallisesta vatsa turpoaa mutta siita ei. Tata olisikin kiva kokeilla siis… Minulla ei ole vakio leivan paallystetta vaan tykkaan kokeilla kaikenlaista… Ideoita otetaan vastaan!

  • Emilia Pulkkinen
    Posted at 16:54h, 12 January Reply

    Aikaisemmin suosikki”spesiaali”leipäni on ollut leipä avokadolla, oreganolla ja sormisuolalla. Nyt viime aikoina olen kuitenkin tykännyt pistää aineosat vähäiseksi ja syödä leipä paahdettuna pelkällä levitteellä. Lempi levitteeni on ollut Keijun siemenlevite, joka maistuu taivaalliselta paahdetun kauraleivän päällä <3

  • Sennu
    Posted at 17:03h, 12 January Reply

    Aloitan jokaisen aamuni juuresleivällä, jonka päälle laitan levitettä, kalkkunaleikettä, juustoa ja kurkkua. Välillä laiskuuden iskiessä skippaan lämpimän ruoan valmistuksen ja syön vain leipää 😀

  • Sofia
    Posted at 17:37h, 12 January Reply

    Oivariinia, kurkkua ja rucolaa! 🙂

  • Milena Haapala
    Posted at 19:18h, 12 January Reply

    Mun lemppari on kauraleipä ihan juustolla, kalkkunalla ja tuoreella kurkulla!

  • Hanna
    Posted at 19:39h, 12 January Reply

    Leivän päälle juustoa, löysäksi keitetty kananmuna ja kurkkua!

  • Riikka
    Posted at 20:42h, 12 January Reply

    Rapeaksi paahdettu kauraleipä on huumaavaa jo pelkiltään, mutta vielä paremmaksi maun tekee valkosipulinen hummus, täydellisen pehmeä avokado, mustapippuri, tuorekorianteri ja suolaripaus.

  • Sini Mikkola-Garcia
    Posted at 20:43h, 12 January Reply

    Täytyypä heti kokeilla tuota leipää. Musta tuntuu, että minunkaan vatsa ja suolusto eivät kovinkaan tykkää vehnästä. Paahdan leivän, jos se on mahdollista. Paahdetun ruispalan päälle sopii öljyssä oleva tonnikala. Muuten saatan laittaa juustoa, avokadoa, paistetun kananmunan tai tomaattia leivän päälle.

  • Jenni
    Posted at 20:45h, 12 January Reply

    Juustoa, paprikaa ja voita. Toi leipä on paahdettuja ihan sika hyvää.

  • Ella
    Posted at 21:00h, 12 January Reply

    Yleensä hummus tai juusto tai avokado.

  • Janmaaru
    Posted at 21:40h, 12 January Reply

    Leipä kananmunalla ja tomaatilla + rouhittua pippuria = parasta!

  • Elina
    Posted at 21:54h, 12 January Reply

    Juusto, kinkku, tomaatti. Leipähiiri kyllä täälläkin

  • Anna
    Posted at 22:01h, 12 January Reply

    Tuo leipä on kyllä tosi hyvää! Mä tykkään hummus + kurkku + paprika / tomaatti yhdistelmästä. Ruokaisampana vaihtoehtona päälle Oatlyn påmackania ja graavilohta. Tykkään kyllä leivästä myös ihan pelkän margariinin kanssa ja se onkin välillä mun herkkua syödä useampi pala pelkällä margariinilla, hah.

  • Tia
    Posted at 22:53h, 12 January Reply

    Parasta on tuore leipä ja pelkkää voita päälle, muuten voi+leikkele/juusto

  • Lilli
    Posted at 23:58h, 12 January Reply

    Avocado, suola ja pippuri.

  • Laura Siitonen
    Posted at 00:08h, 13 January Reply

    Paahdettu ruisleipä avokadolla ja keitetyllä kananmunalla! Toimii!

  • Heidi
    Posted at 08:05h, 13 January Reply

    Juustolla tai kananmunalla ja lisäksi päälle kurkkua! Vakkarini jo monta vuotta.

  • Mimo
    Posted at 09:11h, 13 January Reply

    Arkena perus voipeipätäytteillä ja viikonloppuna päälle vielä paistettu kananmuna 👌🏼

  • Jenni
    Posted at 09:38h, 13 January Reply

    Kinkku, juusto, salaatti, kurkkua, paprika

  • Minna kauppila
    Posted at 10:07h, 13 January Reply

    Perus on että alla juustoa ja päällä iso kasa kurkkuja. Jos haluan oikein herkutella niin sitten laitan joko paistetun kananmunan leivän päälle tai sitten avokadoa sitruunanmehun et mustapippurin kanssa.

  • mia
    Posted at 10:24h, 13 January Reply

    Ruisleipä avokadolla ja paprikalla on suosikkini. Tosin nyt uutena herkkuna on Vegiar tahna, eli ns vegaaninen maksamakkara <3

  • Karoliina kakko
    Posted at 10:53h, 13 January Reply

    Ei ole mitään parempaa kun ruisleipä kanamunalla ja suolakurkulla, kombo jota voisi syödä helposti päivittäin!!!

  • Ss
    Posted at 11:05h, 13 January Reply

    Täytyypäs etsiä tämä leipä testiin! Leipä menee milloin milläkin täytteellä, useimmin juusto-kinkku-kurkku (tässä järjestyksessä) mutta avokadoleipä on myös herkkua.

  • Jenu
    Posted at 11:18h, 13 January Reply

    Avokadon kanssa useimmiten 🙂

  • henriikkav
    Posted at 13:17h, 13 January Reply

    Mun basic aamupala leipä on avocadoa muussattuna +herbamarea, leikkelettä/vöneriä, suippopaprikaa ja salaattia. Nam! Jos jaksan oikein panostaa niin edellisten sijaan teen uppomunan leivän päälle, mutta harvemmin jaksan 😀

  • Riikka
    Posted at 18:06h, 13 January Reply

    Avokado, juusto ja tomaatti toimii! Rakastan itsekin leipää, mutta ehh turvotus on lähes aina taattu.

  • Sanna Huovinen
    Posted at 20:29h, 13 January Reply

    Syön usein aamupalaksi kauraleipää jonka päällä chilihummusta, tomaattia ja paistettu kananmuna. Oma vatsa ei kestä kotimaisista viljoista kuin kauraa, joten täytyy ehdottomasti laittaa kaura-tattari-leipä kauppalistalle!

  • Iina
    Posted at 20:39h, 13 January Reply

    Kaikista yleisin on niinkin yksinkertanen combo kun levite, juusto ja kurkkuviipaleet. Yksinkertasta, mutta toimii joka kerta! Tota leipää on kyl testattava, itekin kun oon leivän suuri rakastaja 😀

  • Niina
    Posted at 20:54h, 13 January Reply

    Juusto, kalkkuna ja kurkku tai avokado, tomaatti sekä mustapippuri on omia suosikkeja!

  • Venla
    Posted at 21:46h, 13 January Reply

    Jykerö-ruisleipä, voi, graavilohi, tuore tilli ja juusto. Niin hyvää! Useimmiten menee kuitenkin kombolla avokado, salaatti ja kurkkusiivut. Leivän lisukkeina toimii erityisen hyvin myös tomaatti ja basilika.

  • Anni
    Posted at 07:26h, 14 January Reply

    Avokadoa, ripaus suolaa ja mustapippuria! Toki kaikenmaailman kasvikset ja hyvät juustot toimii myös. Tuoreen leivän päällä pelkkä voi on taivaallista 🙂

  • wuuuuh
    Posted at 08:55h, 14 January Reply

    Ah leipä, sillä voisi todellakin elää! Aina on oltava päällä juustoa (vege) ja sit vähintään yksi kasvis. Tää menee kausissa ja nyt on paprikaputki.

Post A Comment
Your comment will be visible after approval