Gluteeniton ruokavaliokokeilu

DSC_5998.jpg

Kaupallinen yhteistyö: Fria

 

Gallup: mitä tulee mieleen kun puhutaan gluteenittomasta leivästä? Jep. Se kuiva kannikka ruokalinjalla, siinä “gluteeniton” lapun vieressä. Se, jonka ohi lipuessa tylympikin tyyppi tuntee syvää myötätuntoa gluteenittomia ruokailijoita kohtaan (kaikella rakkaudella)

Meillä on lapsesta asti ollut kotona aina oma osasto kuivakaapissamme gluteenittomille vieraille. Äidin ei koskaan tarvinut huolehtia siitä että joku perheenjäsenistä kajoaisi kyseiseen osastoon: keksit/korput eivät maistuneet meille sokerihirmuille edes paremman puutteessa 😀 Minulla on suorastaan jäänyt kuivakaapin gluteenittomista tuotteista pienet traumat! Nyt on myönnettävä, että 90-luvun lopulta tähän päivään on gluteenittomien tuotteiden kohdalla kehitytty aika huimasti.

Voitte siis kuvitella mitä ensimmäisen kerran ajattelin kun minun pyydettiin testaamaan Frian uusia gluteenittomia sämpylöitä. Olin kuivakaapin kuvat silmissäni kiltisti kieltäytymässä kunnes minut suostuteltiin maistamaan. Eivät kuulemma maistuisi lainkaan “gluteenittomalta”, vaan ihan tavalliselta sämpylältä. Taidettiinpa tässä yhteydessä käyttää jopa adjektiivia “mehevä”.

Kokeiltavahan se oli kun tällaista luvattiin ja kuten arvata saattaa, pakasteleipien makuhan vakuutti minut. Syötin niitä vielä poikaystävällekin ja paljastin vasta jäkikäteen leipien olleen gluteenittomia. Chia-siemensämpylät maistuivat siis todella hyviltä, molempien mielestä! 

DSC_6586.jpg

 

Fria Chia- siemensämpylä

Fria Porkkana- ja ruusunmarjaleipä

Fria Puolukka- ja karpaloleipä

 

DSC_6012.jpg

avocado-chili-lime-basilika -sämpylä // kananmuna-basilika -sämpylä

Olen blogissakin muutamaan otteeseen avautunut yliherkästä vatsastani. Vatsa turpoaa tietyistä ruoka-aineista (esim tuore leipä, pasta, monet maitotuotteet) sekä toisinaan ihan ilman sen kummempaa syytäkin. Tai sanotaan, että syytä, joka ei ole vielä valjennut minulle. Tätä leipää mutustaessani sain idean. Mitäpä jos kokeilisinkin gluteenitonta ruokavaliota? Voisiko siitä olla apua?

Seuraava tunti vierähtikin artikkeleita ja keskustelupalstoja silmillä skannaten. Monissa artikkeleissa todettiin, ettei tutkimusnäyttöä ole. Toiset herkkävatsaiset olivat saaneet gluteenittomasta ruokavaliosta helpotusta, toiset taas eivät huomanneet mitään eroa. Lähes jokaisessa artikkelissa suositeltiin gluteenittomuutta kuitenkin kokeilemaan, mitään menetettäväähän tässä ei olisi.

Tuumasta toimeen! Ruokavalion muutos ei meikäläiselle iso edes ole. Bataatti ja riisi ovat meidän taloudessa muutenkin vakiintuneet aterioiden hiilariähteinä. Nyt vaan sivuun astuvat gluteenia sisältävät puurot/myslit, ja leipä korvataan näillä Frian gluteenittomilla tuotteilla. 

Homma starttaa NYT! Katsotaan mikä on meininki muutaman viikon päästä! 🙂

Ps. Aikamoisia ihmesämpylöitä kun saavat vaihtamaan ruokavaliotakin 😀 Mitä täällä oikein tapahtuu?!

DSC_5984.jpg

Loppuun vielä pientä skabaa!

Sain K-Marketin 50 euron lahjakortin jaettavaksi ja nyt toivoisinkin teiltä hieman inspiraatiota gluteenittomalle jaksolleni! Jaa siis kommenttiboksissa gluteeniton välipalavinkkisi, jossa hyödynnetään Frian leipiä ja olet mukana lahjakortin arvonnassa! Toteutan parhaan reseptin täällä blogissa ja pistän vielä lahjakortin perästä 🙂 Osallistumisaikaa 23.11 asti. Tsemppiä!

 

xx Sara

53 Comments
  • Emmi_
    Posted at 19:37h, 10 November

    Moi Sara! Oot todennäköisesti googlettaessa jo tähän törmännyt, mutta suosittelen tutkimaan tarkemmin fodmap-ruokavaliota! Keliakia, allergia, laktoosi-intoleranssi yms testien jälkeen itse olen meinaan löytänyt kyseisestä ruokavaliosta helpotuksen juurikin kummallisiin vatsavaivoihin (mm suurimpana juuri tuo tuorvottelu). Tuota ruokavaliota voi ajan saatossa muokata juurikin oman vatsan mukaisesti. Reijo Laatikaisen herkän vatsan valinnat on hyvä kirja aiheesta ja netistä löytyy tolkuttoman paljon infoa. Suosittelen ehdottomasti ellet ole jo asiaan törmännyt 🙂
    chiat on tässä uudessa ruokavaliossa tosi kovassa kulutuksessa (vispipuuron ystävälle kauramaitoon tehty chia-puolukkapuuro- täydellistä :)) joten tuota chia-sämpylää olisi kiva päästä testaamaan hampparisämpylänä! Menisi tuhtina välipalana ainakin viikonloppuna 😉

    • Taida
      Posted at 09:33h, 11 November

      Kuulostaa ihanalta tuo puuro, miten valmistat sen?

  • Ma tilda
    Posted at 19:39h, 10 November

    Kannattaa myös googlettaa FODMAP-ruokavalio, jos se ei ole entuudestaan tuttu. Tämä on auttanut monia herkkävatsaisia, joilla ei ole todettu keliakiaa.

  • saaara
    Posted at 19:47h, 10 November

    En nyt kyllä jaa mitään vinkkejä, koska en itse enää syö valmisleipiä. 🙂 Suosittelen Sara lämpimästi tätä leipää kokeilemaan : http://www.lily.fi/blogit/kiitos-hyvaa/viikonloppuleipa
    Maailman helpoin tehdä ja itse korvasin pähkinät kurpitsansiemenillä ja laitoin vielä vähän tummaa siirappia. Ei maistu enää kaupan leipä! Onnea kokeiluun! Itse olen sille tielle jäänyt. 🙂

  • elisajohanna
    Posted at 19:55h, 10 November

    Maidoton ja gluteeniton grillipizzavoileipä!
    Leipänä Frian porkkanaleivät/siemensämpylät.
    Sämpylä kahtia, levitteeksi ketsuppia. Lisukkeeksi itsetehty jauhelihapihvi, sipuliviipaleita, tomaattiviipaleita, basilikan lehtiä, ananasta, mausteiksi oreganoa, ja herbameraa!
    Jauhelihapihvit:
    400g jauhelihaa
    1-2kananmunaa
    Hernerouhetta
    Pari valkosipulin kynttä
    Grillausmaustetta, paprikamaustetta, musta ja valkopippuria sekä suolaa!
    Pannulla helpoin ja nopein paistaa!
    Jos leivät tekee uunissa (200’C astetta, n.10-15min) niin silloin leivälle ei tarvitse levittää kantta. Jos leivät tekee leipägrillissä, silloin tietysti kansi!
    Jos ei ole maidoton, niin ehdottomasti juustoa grillipizzavoileipien päälle! 😛 Voilà!

  • Suvi K.
    Posted at 20:14h, 10 November

    Ainakin mulla gluteeniton ruokavalio on varsin olennainen juttu vatsaoireiden kurissapitämisessä. 🙂 Lisää vinkkejä turvotuksen vähentämiseen kirjottelin täällä.

    Harmi, että noi Frian tuotteet perustuu vehnätärkkelykseen; oon monta kertaa kaupassa kuolaillu niitä, mutta ainakaan mun maha ei selvästi tykkää vehnästä missään muodossa.

  • Katri_i
    Posted at 20:51h, 10 November

    Lämpimät leivät on mun lemppareita, varsinkin nyt syksyllä. Leiväksi chia-sämpylä, joka lämpimäksi paahtimessa. Väliin avokadoa, paistettu kananfilee (maustettu limellä ja pippurilla) sekä rapeaa salaattia. <3
    On muuten hyvää. 🙂

  • ÄSSSÄ
    Posted at 20:54h, 10 November

    Ei ookkaan ikinä tultu ostettua kaupasta näitä gluteenittomia leipiä tai muutenkaan leipiä kun ne on suhteellisen helppo tehdä, kuitenkin jos noin hehkutat näitä niin voisi koklaa ostaa pakkaseen, koska siskolla on keliaki ja olisi kiva olla varuilla aina jotakin syötävää. Sen verran on nyt kuitenkin noita gluteenittomia itekin maisteltua tän siskon allergian takia että on se vaan niin että yleensä nää pakasteet ei oo kauhean hyviä ollut.
    Mun lemppari välipala kuitenkin varmaan olisi leivät lämpösellä soija-paprika-sipuli täytteellä, siihen lisäks vielä joku bbq-marinaadi tälle seokselle ni nam ! seos vaa leivän päälle ja leivät hetkeks uuniin, ja tähän käyttäisin tota chia-leipää 🙂 !

  • aivo
    Posted at 20:56h, 10 November

    Moi, täytyy tuoda oma mielipiteeni tähän kommenttiboksin keskusteluun. Eli siis nykyään tosi moni kärsii viljaherkkyydestä. Vaikka ei olisikaan todettu keliakiaa voi olla herkkä viljoille. Kannattaa kokeilla eka esim gluteenitonta ruokavaliota, ja jos ei auta niin jättää myös gluteenittomat viljat pois (esim kaura)
    Tähän tehtävänantoon en nyt keksi muuta kuin että munan paistaa, se ja avokadoa leivän päälle, Avot!

  • Lusikka
    Posted at 21:10h, 10 November

    Hei, valmistuva ravitsemusterapeutti vinkkaa myös googlettamaan fodmap-ruokavaliota, jota tosiaan kannattaa tutkia, jos on herkkävatsainen! Muutama sitä olikin jo vinkannut. Siitä on tutkitusti monelle apua, eikä lopulta rajoita hirveästi, kun vaan kuuntelee omaa oloaan, että milloin kannattaa mitäkin vältellä. Itse syön paljon myös gluteenitonta, koska pidän monista gluteenittomista ruuista, ja tämän hetken ehdoton ykkönen on itse tehty siemennäkkileipä ! Ihanan rapea, ja päälle kun laittaa oivan kerroksen joko pestoa tai avokadoa, niin jo on herkku!

  • kandi
    Posted at 21:11h, 10 November

    Moi! Monet herkkävatsaiset hyötyvät gluteenittomasta ruokavaliosta siksi että monien gluteeniviljojen hiilihydraattirakenne muodostaa suolistobakteerien toimesta ilmaa. Tämä on ongelma ärtyvän suolen oireyhtymässä, josta moni saattaa lievänäkin kärsiä. Joillekin apua tuo fodmap-ruokavalio. Tässä on kuitenkin kyse rukiin, ohran ja vehnän hiilihydraattirakenteesta eikä itse gluteenista. Monesti netissä kiertävän “gluteeniyliherkkyyden” taustalla on tämä. Jos keliakiaa ei todeta ei sinänsä täysin gluteeniton ruokavalio ole useinkaan aiheellinen vaan suolistoon ilmaa muodostavien hiilihydraattien minimointi 🙂

  • Jenna
    Posted at 21:29h, 10 November

    Miulla kanssa herkkä vatsa, maidoton on kokeiltu ja seuraavaksi sitten gluteiiniton kun ei tuo aiempi auttanut!
    Oma herkku välipala: raejuustoa, avokadoa, kurkkua ja sipulia(ihan pieneks silpuks). Kaikki kulhoon sekasin, päällä suolaa ja pippuria. Tän saman sekamelskan voi laittaa myös gluteiinittoman leivän päälle, mutta ite tykkään tästä sekotuksesta. Sekaan sopii myös keitetty kananmuna muruina 😀

  • hilja
    Posted at 05:59h, 11 November

    mä veikkaan, että maapähkinävoi-banaaniyhdistelmä toimii leivällä kuin leivällä! 🙂 

  • JoYlimys
    Posted at 06:45h, 11 November

    Noi frian tuotteet maistuukin todennäkösemmin “paremmalta” koska niissä usein on vehnätärkkelystä – joka ei kuitenkaan monille keliaakikoille sovi ( kuten itselle). Viljoissa on paljon hyvääkin, vitamiineja joita on vaikea saada tarpeeksi muualta – jos kokeilet gluteenitonta niin jätä ainakin kaura osaksi ruokavaliota. Luulen että monilla oireita aiheuttaa myös leivissä käytetty hiivan määrä ja se että jauhot on niin käsiteltyjä.

  • Miia M
    Posted at 07:01h, 11 November

    En nyt itse mikään reseptivelho varsinaisesti ole, mutta itse pistäisin sämpylät kahtia, paahtaisin, levittäisin (maa)pähkinävoita, banaania ja ehkä pari mustikkaa tai tujauksen vaahterasiirappia, nam! Varmaan juuri tuo chia-sämpylä tai porkkana- ruusunmarjasämpylä (että kuulostaa namilta!) sopisi tähän 🙂 olispa hauska kokeilla näitä sämpylöitä!

  • Nopnop
    Posted at 07:04h, 11 November

    Nuohan näyttäisi hyviltä hampparisämpylöiltä! Ehdotukseni burgerin väliin on siis kunnon burgerpihvi, guacamolea, marinoitua punasipulia, juusto, salaatti ja tomaatti. 🙂

  • Elisajihuu
    Posted at 07:05h, 11 November

    Moikka!
    Ite oon kokeillu gluteenitonta ruokavaliota iho-ongelmiin, mut yllätyksekseni se poistikin kaiken turvotuksen! Ilmeisesti jonkin asteinen gluteeniyliherkkyys havaittavissa. Selkeät muutokset olossa tuli näkyviin vasta n. kuukauden päästä ruokavaliomuutoksesta, joten suosittelen lämpimästi jatkamaan kokeilua pidempään kuin vaan pari viikkoa! 🙂
    Gluteenittomat leivät osaa kyllä olla aika kamalia, mut tää setti toimii aina:
    1. Halkaise leipä
    2. Ruikauta molemmille lohkoille yrttiöljyä (blenderiin oliiviöljyä+tuoretta basilikaa+pippuri+suola)
    3. Täytä pulled porkilla, tomaatilla ja mozzarellasiivuilla
    4. Päälle bbq-kastiketta taikka balsamicoa
    5. Uuniin hetkeksi – namskis!!!

  • Emilia-Maria
    Posted at 07:29h, 11 November

    Maukkaat välipalaleivät:
    1. Halkaise leivät ja voitele ne voilla (ei välttämätön, mutta antaa makua)
    2. Laita leipien päälle vuohenjuusto viipaleet
    3. Lorauta päälle oman maun mukaan hunajaa
    4. Laita (tuoreet) rosmariini oksat leipien päälle
    5. Paista 200c kunnes juustot ovat sulaneet ja saanet väriä

  • nooranaloe
    Posted at 08:32h, 11 November

    Olen ollut 5 vuotta gluteeniton ja teen usein itse leivät. Olen saanut hyviä ohjeita karppaus.fi/reseptit sivulta (lempparir: mantelisämpylä ja siemenvuokaleipä) Sain omiin vatsavaivoihin ja turvotukseen apua gluteenittomuudesta ja aloe vera juomasta.
    Chia-siemensämpylä
    -halkaise leipä ja sipaise voita
    -laita väliin graavilohisiivu, pari siivua avocadoa, rucolaa ja purista päälle limeä
    -koristele sämpylä orvokin kukalla

  • Karoliiinaa
    Posted at 08:32h, 11 November

    Sämpylät ananassalsalla ja valitsemalla lihalla esim kalkkuna, nyhtöpossu tai kasvisruokavalioon vaikka kikhernepihvi..
    Ananassalsaan tuoretta ananasta pieneksi kuutioituna, limen mehut, oliiviöljyä, chiliä, suolaa ja pippuria.. Väliin vielä rucolaa ja raikas & herkullinen välipala on valmis – sopii myös juhliin tarjoiltavaksi kun ei ole ihan perus täytetty sämpylä 🙂

  • AnnaMari
    Posted at 08:45h, 11 November

    Mä suosittelisin menemään ihan lääkärin pakeille ja skippaamaan keskustelupalstat. Siellä kun Houdini ja muut serkut kertoo taikojaan.. Mulle todettiin paksusuolentulehdus seitsemän vuotta sitten ja silloin käteen iskettiin 14 eri tabua, jolla homma hoitui ja jouduin verikoeseurantaan jne jne. Monet ruoat jäi mutta homma rauhoittui kun lopetin stressaamisen ja jätin tietyt ruoat hetkeksi pois ruokavaliostani. Minua aina harmitti kun muut saivat syödä mitä halusivat, itse sairaus ja vatsan herkkyys rajoitti ruokatottumuksia aika lailla. Palauttelin ruokia takaisin arkeen ja totutin vatsani uudestaan sipuliin, normaaliin leipään ja muihin vatsalle “vaikeille” ruoille, koska vatsa oli ok ja lääkärikin antoi neuvoja. Nykypäivänä mulla menee hermo kaikkiin “muka-allergikkoihin”, jotka luulevat että heillä on vaikka mitä. Vaikka vika on aika monella korvien välissä. Oma sairaus – joka on onneksi parantunut ja sain lääkäriltä kuukausi takaperin terveen paperit – opetti sen, että kaikkea voi syödä mutta jos epäilee jotain, ei kannata leikkiä omalääkäriä vaan kannattaa talsia asiantuntijoiden pakeille.

    • Lina-Maria
      Posted at 11:45h, 11 November

      Jep, komppaan!
      Luulot allergiasta/sairaudesta vielä pahentaa oireita.
      Ja kyse voi olla ihan vaan vaikka stressistä.
      Juuri olen todistanut vierestä kaverin kamppailuja vatsavaivojen kanssa. Tyyppi työskentelee stressaavassa paikassa, stressaa töitä vielä vapaa-ajalla ja kaiken lisäksi tunkee koko vapaa-aikansa ihan täyteen kaikenlaista treenaamista ja kissanristiäisiä, koska “nuorena pitää jaksaa ja tehdä kaikkea”. Kaveri on ihan hermorauniona ja päälle tuli ihmeellisiä vatsavaivoja. Meni kylläkin lääkäriin ja sai kokeiltavaksi gluteenittoman ruokavalion. Jonain päivinä olo on parempi, jonain päivinä ei. Olen jatkuvasti yrittänyt vaivihkaa sanoa, että mitäs jos kyseessä olisi ihan vaan tuo stressi. Nyt hän piti vasta pienen loman; unohti työt kokonaan, relasi ja söi ja joi mitä halusi = ei vatsavaivoja. Nyt hän itse lopulta myönsi, että vaivojen takana on oltava stressaaminen. Hallelujah!
      Mutta, tietty jotkut ovat allergisia ja ruokavalion muuttaminen auttaa – eipä sillä. 🙂 Onnea Sara kokeiluun ja toivottavasti löytyy ratkaisu. Vatsavaivat kun ovat tosi ikäviä!

  • lateleijona
    Posted at 08:56h, 11 November

    Aika perus, mutta hyvä!
    Sämpylä puoliksi ja väliin guaqamole+kookoskana+rucola+maapähkinävoi+vuohenjuusto! Lisäksi voi lisätä salaatti, tomaattia, kurkkua ym. Sämpylät kannattaa paahtaa pannulla tilkassa oliiviöljyä/kookosölyä.

  • Sanna, Keliakialiitto
    Posted at 09:05h, 11 November

    Ihania reseptejä ja vinkkejä!
    Kannattaa muistaa poissulkea keliakia ennen kuin ryhtyy gluteenittomalle ruokavaliolle, koska jos oireilun taustalla sitten onkin keliakia, joutuu gluteenittomuuden kanssa olemaan vielä asteen verran tarkempi. Keliakia on elinikäinen autoimmuunisairaus, joka ei salli murustakaan gluteenia. Keliakian pikatestin voi ostaa ihan apteekista.

  • Jenniw
    Posted at 09:49h, 11 November

    Minulla todettiin IBS (ärtynyt suoli) 3,5 vuotta sitten ja aloitin FODMAP-ruokavalion, jossa ruokavaliosta vähennetään tiettyjä lyytkejuiset fermentoituvat hiilihydraatit, joita suolen on vaikea käsitellä. Gluteeni ja maito ovat muuten juurikin näitä, joista minulle tulee pahimmat oireet.
    Minäkin suosittelen sulkemaan ensin pois kaikki mahdolliset suolistosairaudet ennen ruokavaliomuutosta ja omia kokeiluja, koska odottamalla saattaa aiheuttaa itselleen pahaakin haittaa. Oma diagnoosini oli onneksi kevyimmästä päästä, mutta ainakin muiden ruokavaliokokemuksia on ollut helpompi googletella, kun tietää mistä on kyse.
    Gluteeniton leivonta on osa omaa arkea ja tämä Fria on itselle uusi tuttavuus, varmaankin siksi, koska leivon kaiken itse. ;D Laittaisin tuohon sämpylän päälle punaista pestoa, savukalkkunaleikettä ja avokadoa. Oma lempparicombo!

  • riikkasofia
    Posted at 10:43h, 11 November

    En tiedä miksi, mutta jostain syystä suolakurkut ja sämpylät on vaan ihan killeriyhdistelmä! Eli sämpylöiden päälle yksinkertaisesti voita, juustoa, kinkkua ja suolakurkkuja – toimii!

  • ridu
    Posted at 11:38h, 11 November

    Kiitos tuotevinkistä! En ollutkaan aikaisemmin näistä kuullut.
    Suolaista (viher)sämpylää varten tuunaisin seuraavan reseptin, joka menisi lounaseväänä tai ruokaisana väli-/iltapalana.
    – Paahdetulle sämpylälle rapeaa salaattia, mehukkaita porkkanasuikaleita, ylle pestokastikkeessa pyöräytetyt kikherneet, murusteltua lempijuustoa (feta tai vuohenjuusto toimii aina),tuoretta korianteria, ripaus mustapippuria ja cayennea.
    Makeaa leipää varten paistaisin pannulla kookosöljyssä porkkana-ruusunmarjaleipää, päälle sivelisin maapähkinävoita, jäisiä banaanipaloja ja päälle ripottelisin piparkakkumaustetta ja rouhisin suklaata tai pähkinöitä.

  • stuukuu
    Posted at 12:22h, 11 November

    Täyte herkkuleiville:
    1) Paahda 2 punaista paprikaa uunissa (huomioi puhdistus siemenkodasta ennen tätä)
    2) Anna paprikoiden jäähtyä ja ota suurinpiirtein saman verran (kuin paprikaa on massallisesti) aurinkokuivattuja tomaatteja.
    3) Survo sauvasekoittimella paprika+aurinkokuivatomaatti hienoksi survokseksi/tahnaksi, mausta halutessasi valkosipulilla, suolalla ja mustapippurilla.
    4) Paahda mieleistäsi fria -leipää pannulla siten että leipä hieman lämpenee ja tulee rapsakaksi.
    5) Sitten vain tekemääsi tahnaa leivälle, koristele tuoreella tomaatilla ja rucolalla 🙂
    Suosittelen kokeilemaan 😛 Saadaksesi lisää ruokaisuutta toimivana lisukkeena toimii esim. pannulla paistettu vuohenjuusto siipale.

  • tel
    Posted at 12:26h, 11 November

    Moiks!
    En ookkaan tänne ennen kommentoinut, mutta nyt tuli postaus niin lähellä sydäntä että en voinut vastustaa kiusausta!
    Mun all-time favourite täytetty leipä: Leivän päälle iso viipale kylmäsavulohta, avocadowasabitahnaa(avocadoa+tuorejuustoa+wasabia+mausteita oman maun mukaan), seesaminsiemeniä ja ruohosipulia! Kaikki ainekset voi myös halutessaan sekoittaa keskenään ja tehdä siitä all in-tahnaa ;D Frian leivät voi täyttää joko paahtimessa grillattuina tai sellaisenaan. Namsk!

  • Viuhti-
    Posted at 13:39h, 11 November

    Tahinia ja banaania tai vielä vähän herkumpaa (makeampaa) on maapähkinävoi ja banaani. Käy makeanhimoonkin 🙂

  • Vierailija
    Posted at 14:44h, 11 November

    Porkkana-karpalo-leivälle aurinkokuivattutomaattituorejuustoa ja suolakurkkua – nam!

  • emppis
    Posted at 15:38h, 11 November

    Olen itse kärsinyt myös vuosia kestäneistä (anoreksian jälkiseurauksena tulleista) vatsaongelmista, jotka ovat aikalailla olleet kuvailemiesi kaltaisia. Itse olen useiden artikkeleiden ja kirjojen jälkeen diagnosoinut ongelmaksi mahahapot, muttei närästyksen: ongelma onkin se, ettei mahappoa erity tarpeeksi, jolloin mahalaukussa ravinto(aineet) eivät pilkkoudu ->kerääntyvät suoleen ->alkavat käymään ja nostavat limakalvojen tulehdustilan. Välttelen, osittain intuitiivisesti, tiettyjä ruoka-aineita, joiden tietän pahentavan tuota ongelmaa.
    Muutama vuosi sitten keksin, ettö vilja olisi minun oireisiini se syy ja siirryin trendikäälle gluteenittomalle. Olin todella tarkka, en suostunut syömään mitään ruokaa, joka sisälsi gluteiinia ja suhtaudun viljaan jo lähes myrkkynä. Oireet eivät kuitenkaan poistuneet: turvotusta oli yhä, samoin ilmavaivoja you name it. Sitten päädyin sellaiseen ympäristöön asumaan, missä en voinut muuta kuin syödä _mitä tahansa_ ja kappas, huomasin, ettei tavallinen leipä aiheuttanut sen enempää eikä vähempää oireita. Mutta vain silloin, kun se ei ollut teollisesti tuotettu, vaan puhdasta ja lisäaineetonta. Edes vaalea höttöleipä ei tee mitään, jos se on ns. kotona leivottua, E-koodiset leivät kyllä aiheuttavat mahakipua.
    Mitä opin? Luonnollisuus ja rentous. Oli se leipä, tai toinen nykyään lähes kauhunkohde maitotuotteet – kun se on luonnollista ja lisäaineetonta, hyvä. Silloin kun oma asenne on rento, ruokaan suhtautuu normaalina asiana eikä “syntinä” (kuten nykyään jopa leivästä puhutaan. haloo ihmiset, se on v* leipää :D), mahakin kestää rauhallisena.
    Toki joillakin siirtyminen viljattomaan/maidottomaan on ollut juuri se ratkaisu, mutta väitän yhtä monen kyllä kuvittelevan ne uskomattomat terveyshyödyt omassa päässään 🙂

  • omenaemmi
    Posted at 17:37h, 11 November

    Maapähkinävoita ja omenasiivuja karpalo-puolukkaleivän päälle herkkuhimoon! Suolaisessa leivänpäällisessä olen ihan koukuttunut avokado+raejuusto -komboon. Mukaan vielä mausteita, suolaa ja pippuria sekä muutama paprikasiivu niin nami 🙂

  • Emilia M
    Posted at 18:43h, 11 November

    Vatsavaivat tuntuvat nykyään olevan ihan ihmeellisen yleisiä ja vehnän/gluteeninvälttely yleistynyt kovasti. Vatsavaivat ovat tuttuja täälläkin ja fodmap-ruokavalioon olen tutustunut – ainakin omat vaivani tosiaan vaihtelevat kovasti päivästä ja viikosta toiseen, ja siksikin olen haluton uskomaan mitään yhtä tiettyä ruoka-ainetta syylliseksi, kokonaisuudesta se on kiinni, joitain aineita voi syödä enemmän ja joitakin sitten vähemmän ja stressiä pitää välttää – suurinta herkkuani tuoretta, tummaa ja hyvää ruisleipää en uskalla syödä kuin sen palan päivässä, enempää vatsa ei kestä, isälläni on sama. Sen yhden voin syödä ongelmitta! Vehnääkään en syö päivittäin, mutta toisinaan – olen viettänyt paljon aikaa Ranskassa ja voinut siellä aina tosi mainiosti, ihokin on hehkunut, siksi en usko vehnän vaarallisuuteen. Siellä syödään päivittäin vaaleaa höttöpatonkia, tosin melko pieniä määriä, toisaalta käytetään myös suunnattomia määriä tuoreita vihanneksia ja oliiviöljyä.

    Vietnamilainen keittiö on alkanut viime aikoina viehättää, ja siksi vinkkaan leipäreseptin siltä suunnalta. Eli jonkun vaaleahkon leivän väliin majoneesia, avokadoa, maustettua tofua ohuina viipaleina, thaibasilikaa, korianteria ja vapaavalinteisia vihanneksia, esim. tomaattia tai porkkanaa ja kurkkua ohuina tikkuina. Huippuhyvää!

     

  • LindaMus
    Posted at 18:43h, 11 November

    Itsetehdyt kauraleivät ovat ehdoton gluteeniton välipalasuosikkini! 🙂

  • MiraK
    Posted at 20:31h, 11 November

    Mulla on tällä hetkellä menossa hummus-huuma!! Sitä voi tehdä ison kupillisen jääkaappiin valmiiksi, josta helposti nälän tullen levitellään noiden chiasämpylöiden päälle. Helppo, nopea ja herrrrkullinen välipala!!

  • Lauranenn
    Posted at 06:04h, 12 November

    Ite laittaisin Chia-siemensämpylöiden päälle maapähkinävoita ja banaaniviipaleita. Päälle vielä ripaus kanelia niin nams! 🙂 Banaanin voi myös korvata omenasiivuilla.

  • Hanna Maria
    Posted at 08:46h, 12 November

    Jes, hyvä Sara! 🙂 Soveltuiskohan noi sämpylät vaikka hampurilaisiin?

  • Sonjaem
    Posted at 21:50h, 12 November

    Oma vatsa ei kestä gluteenia ja olenkin joutunut syömään gluteenitonta ruokaa jo kuusi vuotta. Gluteenittomat leivät eivät välttämättä ole kovinkaan hyviä, mutta onneksi on myös parempia leipiä saatavilla. Laita leivän päälle ketsuppia, tonnikalaa ja juustoa. Lämmitä annos mikrossa.

  • maidelin
    Posted at 12:55h, 13 November

    Varsinkin aamu- ja välipaloissa yksinkertaisuus on se juttu, koska yleensä ei vain jaksa/ehdi värkkäämään mitään vähänkään vaivalloista. Esimerkiksi porkkana- ja ruusunmarjaleivän voitelu avokadolla (sillä ehdolla, että avokadot ovat sopivan kypsiä..), siihen päälle ripaus sitruunapippuria ja that’s it 🙂

  • Ella I.
    Posted at 20:53h, 13 November

    En itse noudata gluteenitonta ruokavaliota, leipää kuluu kyllä muuten vain todella vähän! Välipalasuosikkini riisikakut/siemennäkkäri maapähkinävoilla ja omenaviipaleilla (mun mielestä toimii paremmin kuin banaani) sopii myös gluteenittomalle (:

  • Inamaria
    Posted at 22:00h, 13 November

    Noudatan keliakian takia ehdottoman gluteenitonta ruokavaliota, ja erityisesti laukussa kulkevat välipalat on haastavia, mutta omat suosikit on: mustikkakeitto+välipalakeksit, semper vauvasmoothie+pähkinät, siemennäkkäri+hummus ja peak’n fitnesskorput. 🙂

  • NinaMaria
    Posted at 07:30h, 15 November

    Minun ehdotukseni leivän päälle on mössätty avocado + suola ja pippuri ja koko komeuden päälle vielä savunmakuista tofua. Toimii ainakin muiden leipien kanssa, niin miksei myös gluteenittoman. Täydellistä 🙂

    Itsekin olen aina välillä miettynyt gluteenittomalle ruokavaliolle ryhtymistä tai ainakin kokeilua erilaisten vastavaivojen takia, mutta olen toistaiseksi tullut siihen tulokseen, että melkein gluteeniton riittää. Muroja ym. en syö lainkaan, pastasta en tykkää ja leipääkin syön todella harvoin. Gluteenittomille leiville ei siis ole ollut tarvetta, mutta noita chia sämpylöitä voisi kyllä ihan mielenkiinnosta kokeilla. 

  • Olppa
    Posted at 12:05h, 15 November

    Leipien päälle voisi levittää suklaista moussea, jonka resepti on:
    1 banaani
    1 avocado
    1 tl aitoa kaakaojauhetta
    Miksaa kaikki ainekset blenderissä ja nauti.

  • Mimmu+
    Posted at 08:16h, 16 November

    Tässä herkullisin välipalaleipävinkkini (toimii mainiosti myös esimerkiksi viikonloppuaamujen hitaalla brunssilla tai iltateen seurana):
    Fria Chia -siemensämpylän päälle sipaisu wasabia, pari viipaletta kylmäsavu-/graavilohta ja puolikas avokado viipaloituna. Voi vielä koristella vaikkapa sitruunanviipaleella ja pienellä tillinoksalla, kenties kurkunviipaleellakin. 😉 Takuuvarmasti hyvää, mä lupaan!

  • jopunen
    Posted at 11:09h, 16 November

    Suosittelen kokeilemaan gluteenitonta tuohon vatsan turvotukseen, se on aina merkki, että suolistossa on jotain vikaa. Toinen on maidoton ruokavalio. Kumpaakin olen kokeillut ja olen välillä pitkiä aikoja moisella ruokavaliolla, voin silloin parhaiten. Varsinaisia allergioita tms ei ole.

  • hanskir
    Posted at 14:47h, 16 November

    Tattarinäkkärin päälle juoksevaa hunajaa ja valkosipulimurskaa. Aivan uskomattoman hieno makuelämys esim. aamuteen kanssa nautittuna.

  • Emilia / Life is a journey
    Posted at 15:31h, 16 November

    En olekaan maistanut noita leipiä, kuulostavat herkulliselta. 🙂 Vähään aikaan en ole viljoja itse käyttänyt ollenkaan, jossain vaiheessa tuli kokeiltua myös gluteenitonta. Gluteenittomat tuotteet vaan usein sisältävät ihan yhtälailla lisäaineita ja elimistölle tarpeettomia aineita, kuin tavalliset tuotteet. Mutta löytyyhän sieltäkin lisäaineettomampia versioita!
    Suosittelen kokeilemaan extra puhdasta ruokavaliota, toisella nimellä kutsutaan myös paleoksi! Itsellä toimii täydellisesti ja turvonneen vatsan lisäksi olen päässyt eroon väsymyksestä, limaisuuden tunteesta kurkussa, iho-ongelmista ja huonoista yöunista.

  • LauraV
    Posted at 21:42h, 16 November

    Tsemppiä Sara vatsaongelmien selvittelyyn! Olen itsekin taiteillut sopivan ruokavalion löytämisessä, varsinkin rankoilla lenkeillä vatsa oireilee rajusti jos on syönyt sopimatonta. Olen hyötynyt eniten FODMAP-ruokavaliosta, josta täällä jo vinkattiinkin.
    Puolukka-karpaloleivät paahtaisin kevyesti, päälle uunipaahdetusta punajuurista tehtyä pestoa, murustettua vuohenjuustoa ja persiljaa.

  • Hiutale
    Posted at 14:51h, 18 November

    Tämän satokauden suosikkini sharon sopii hyvin myös leivän päälle. Yksinkertaisesti leivän päälle vain siivu juustoa ja muutamia sharonviipaleita ja siinä se! Herkullista ja ihanan värikästä! Toinen lempiyhdistelmäni on avocado ja omena 🙂

  • mirami
    Posted at 17:15h, 18 November

    Lämpimät voiskarit maistuvat A I N A !
    Valitse mieluisia leipiä tarvittava määrä.
    Voitele leivät voilla (tai pyreellä)
    päälle esim.tonnikalaa, raakaa kananmunaa, sipulia, kinkkua, kalkkunaleikettä…
    lopuksi juustoraastetta (emmental on parasta)
    ja uuniin.
    sitten vain herkuttelemaan 🙂

  • helmi-tyttö
    Posted at 12:46h, 19 November

    paahdetun leivän päälle voita ja Edam-juustoa!