Monipuolisempien välipalojen puolesta 18 January, Jan 2017 - 08:50
*Kaupallinen yhteistyö: Vaasan
Kuten ruokapäiväkirjani paljasti, meikäläinen on aikamoinen välipalasyöppö. Pieniä ja ravitsevia annoksia sopivan usein on tapani pitää yliherkkä vatsani tyytyväisenä, verensokeri tasaisena, sekä välttyä niiltä kuuluisilta ähky-ylilyönneiltä, jotka ovat allekirjoittaneella ikävä kyllä hyvinkin tyypillisiä silloin kun edellisestä ruokailusta on kulunut liian kauan aikaa…
Pyrin rakentamaan annokseni niin, että siitä löytyy aina niin hiilareita, proteiineja, rasvoja, vitamiineja kuin kuitujakin. Yritän myös syödä vihanneksia jokaisella ateriallani. Tämä on mielestäni näppärin keino turvata monipuolinen ravinnonsaanti.
Jos esimerkiksi päätän syödä välipalaksi leivän, mietin aina miten voisin saada siitä monipuolisemman. Ensinnäkin valitsen mieluiten kuitupitoisen leipävaihtoehdon. Tähän tarkoitukseen Vaasan koulunäkki Luomu -näkkileipä on erinomainen (19% kuitua) valinta. Monipuolisuutta annokseen saa esimerkiksi itsetehdyillä kasviperäisillä levitteillä ja dipeillä. Kylkeen voi lisätä vielä vihanneksia esim kurkkua, paprikaa, porkkanaraastetta, tomaattia, ituja tai avokadoa! Mainio vegaaninen välipala!
Kahdesta kasvisdipillä ja vihanneksilla tuunatusta Koulunäkki -näkkäristä saat jo viitisen grammaa kuituja. Se on ihan hyvin yhdeltä välipalalta!
Kuitu – mitä hyötyä siitä on?
Puhutaan aina kuidusta ja sen tärkeydestä, mutta mitä hyötyä siitä oikeastaan on, mistä sitä saa ja kunka paljon me sitä tarvitsemme? Kuitu auttaa ruuansulatusta, pitää verensokerin tasaisena, pienentää veren kolesterolipitoisuutta ja auttaa painonhallinnassa. Ravinnosta saatava kuitu lisää kylläisyyden tunnetta ja hidastaa mahalaukun tyhjenemistä sekä ruuan imeytymistä, jolloin nälkä pysyy loitolla pidempään.
Ravintokuitua on kasvikunnan tuotteissa viljavalmisteissa, kasviksissa, hedelmissä, marjoissa, pähkinöissä ja siemenissä. Aikuisella kuidun saantisuositus on vähintään 25 grammaa päivässä (joidenkin tutkimusten mukaan 30g-35g päivässä).
Vaasan koulunäkki Luomu 100% Ruis -näkkileivässä peräti 19% eli 19g 100 grammasta on kuitua. Esimerkiksi tavallisessa ruispalassa vastaava määrä on 10g.
Guacamole-hummus
1 prk tarjoiluvalmiita/keitettyjä kikherneitä
1 avokado
ruukku tuoretta korianteria
4-8 jalapenoviipaletta (oman maun mukaan)
1 rkl oliiviöljyä
1 limen mehu
suolaa
pippuria
Punajuurihummus
1 prk tarjoiluvalmiita/keitettyjä kikherneitä
1 esikeitetty punajuuri
2 rkl tahinia
1/2 sitruunan mehu
n. 2 rkl oliiviöljyä
1 valkosipulin kynsi
suolaa
pippuria
Ohje molempiin: Sekoita aineet tehosekoittimessa, blenderissä tai sauvasekoittimella. Voit tarvittaessa lisätä lorauksen vettä, jolloin seos sekoittu helpommin! Anna maustua jääkaapissa.
Viimeisen vuoden aikana olen pohtinut enemmän ja enemmän omia päivittäisiä valintojani, ja niiden vaikutuksia elinympäristööni. Valitsenkin tänäpäivänä ruokakoriini mahdollisimman paljon luonnonmukaisesti tuotettuja tuotteita, kotimaassa tuotettuja tuotteita
sekä suosin sesonkikasviksia. Jos mahdollista, ostan lähellä ja luonnonmukaisesti tuotettua ravintoa.
Vaikka valinnoissani kyse on suurimmaksi osaksi arvoista, on ollut mielenkiintoista huomata miten myös maku ja ravintosisällöt ovat luomutuotteissa usein rikkaampia. Ne eivät ole välttämättä hyllyn halvimpia tuotteita, mutta valintani edesauttavat kotimaista ja luonnonmukaista tuotantoa, ja se on minulle tässä kohdassa tärkeämpää. On myös selvää, että luomutuotteiden myynnin lisääntyminen vaikuttaa niiden hintoihin!
xx Sara
Lauraaaaa
Posted at 10:50h, 18 JanuaryMulla on menny täysin ohi sun ruokapäiväkirja, voisinko saada linkkiä siihen postaukseen? En oikee vieläkää tiedä miten täältä Lilyn sivuilta haetaan vanhempia postauksia, kun ei oo sellasta kätevää sivupalkkia missä näkyy postaushistoria :/
Ja siis ihanaa että on muitaki välipalaihmisiä, välipalahetki on kyllä yks päivän parhaista <3 Lähteekö tosta näkkäristä oikeesti nälkä? Ite oon koittanu rajottaa leivän syömisen pelkästään aamu- ja iltapalalle, ja välipalalla vetää sitte jogurttia ja hedelmiä tms 🙂
Ja hei viime postaukseen liittyen postausehdotus (voi varmaan laittaa tännekin): vlogeihin otteita niistä päiväkirjoista!! En kerenny näkemään niitä sillon sun snäpistä ja tää asia on jääny kaivelemaan siitä asti, siitä vois saada hyvää vlogimatskua aikaseks! 😀 Lisäks kaikki muutki nostalgiointi-videot kiinnostais, esim ala-yläasteella luukutetut bändit ja sen ajan uutuusjutut, esim. kannettavat cd-soittimet yms 😀 Kertoisit et mitä noista jutuista ite käytit yms, sulla on niin kiva tyyli kirjottaa ja kertoo snäpeissäki kaikesta et tulee aina hyvälle tuulelle!
Huh mikä megakommentti 😀
saratickle
Posted at 10:59h, 18 Januaryhttp://www.lily.fi/blogit/tickle-your-fancy/ruokapaivakirja-treenipaivakirja-5-paivaa
Tässä tuo postaus! 🙂 Hakukoneena toimii helpoiten google, eli kun kirjotat “ruokapäiväkirja tickle your fancy”, niin toi postaus löytyy esim ekalta sivulta 🙂
Kuten sanottua, kuitu tuo kylläisyydentunnetta. Itse vedin mm. eilen välipalaksi kaksi guaca hummuksella päällystettyä (semi reilusti päällystettyä) näkkäriä ja tuorepuristetun mehun. Hyvin riitti!
Kiitos ehdotuksista, mainioita! Nostalgialle peukkua! Pistetään nämä ylös 🙂
Vierailija
Posted at 11:03h, 18 JanuaryMikä näkkileipä ei ole vegaaninen?
saratickle
Posted at 11:37h, 18 JanuaryHuups! Nyt on sana eksynyt väärään paikkaan! Vegaanisella tarkoitin tietysti näitä kahta erilaista välipalavaihtoehtoa (punajuuri- + guaca hummus näkkärillä)
MimmimiIii
Posted at 11:38h, 18 JanuaryTein tota sun punajuurihummusta kun laitoit siitä ekan kerran reseptin tänne blogiin, ja toimii!! ÄLYTTÖMÄN HYVÄÄ 😀 sain siitä “kastikkeen” mun perunoille ja uunijuureksille. Tack!
saratickle
Posted at 18:05h, 18 Januaryoihhh! Suuuuperrr! <3
Hanna Maria
Posted at 19:15h, 18 JanuaryHei kauan noi levitteet säilyy jääkaapissa? Kuulostaa tosi herkullisilta!
saratickle
Posted at 08:33h, 19 JanuaryMä oon ainakin huoletta tehnyt kunnon satsin ja käyttänyt dippejä 3-4 päivää! 🙂