BALI CANGGU – Vinkit matkalle 16 December, Dec 2016 - 05:00
Old Man’s
Reissupostauksia kyseltiin ja ensimmäinen osa on nyt valmiina! Vietettiin tosiaan marraskuussa kaksi viikkoa Balilla, joista suurin osa Canggussa surffileirillä. Jos pidätte Australian Byron Baysta, pidätte myös Canggusta. Good Vibes! Trendikäs alue pullollaan toinen toistaan herkullisempia ravintoloita.
Hyvinvointi näkyy joka puolella. Surffi, terveellinen ruoka, jooga, ekologisuus ja rento yöelämä ovat tämän paikan vahvuuksia. Canggu on asettanut tavoitteekseen päästä turhasta muovista kokonaan eroon. Tämä näyttäytyy turistille mm. vesiautomaatteina, lasipilleinä ja kangaskasseina!
Canggu on rauhallisempi ja pienempi kuin naapurikaupunkinsa Seminyak ja Kuta. Canggu kuitenkin kasvaa jatkuvasti. Jo vuodessa on kuulemma tapahtunut suuria muutoksia. Uusia villoja, ravintoloita ja vaatekauppoja ilmestyy kuin sieniä sateella. Toivotaan, että se pystyy kasvusta huolimatta säilyttämään rauhallisen maineensa!
RANNAT & SURFFI
Batu Bolong Temple
Batu Bolong Temple
Old Man’s
Batu Bolong Beach. Samalla rantaviivalla sijaitsee kolme “eri biitsiä”: Batu Bolong, Old Man’s ja Echo Beach. Nämä kolme ovat Canggun tunnetuimmat! Perusbiitsejä, joilla surffataan paljon. Hiekka on tummaa ja auringonlaskut nättejä!
Old Man’s Beach oli meidän lähiranta, joten täällä tuli surffattua lähes joka päivä. Aamu- ja auringonlaskusurffit Old Man’silla olivat erityisesti mieleeni! Biitsi sijaitsee Batu Bolongin ja Echo Beachin välissä. Aika perusbiitsi, paikoittain vähän likainen. En välttämättä tulisi tänne makaamaan päiväksi, mutta surffiin ja auringonlaskufiilistelyyn ihan täys 10!
Echo Beach Laitimmainen rantaviivan biitseistä. Kivikkoa on jonkun verran!
+ Surffirannat aloittelijoille: Kudeta oli yksi suosikki surffibiitseistä. Aalloilla on jonkun verran kokoa, mutta ne ovat tosi rauhallisia. Old Man’s:lla tuli tosiaan surffattua lähes päivittäin, aina hyvä tunnelma täällä! Kuta Beach ja Double Six soveltuvat hyvin aloittelijoille, ja molempiin on helppo päästä!
Kudeta Beach
Kudeta Beach
RUOKA
Nalu Bowls
Betelnut Cafe
The Shady Shack
Avocado Cafe
Avocado Cafe eli ravintola, jossa päädyin syömään niin paljon, että olin haljeta. En pystynyt ruokailun jälkeen liikkumaan tuntikausiin, sen verran ravitsevat setit oli 😀 IHANA paikka. Hinnat ovat ehkä hieman normaalia hieman tyyriimmät, tai sitten johtuu vaan siitä että tilasin niin sikana….
Betelnut Cafeessa tuli syötyä useampi kerta. Paikasta löytyy kaikkea aina burgereista ja ruokabowleista raakakakkuihin. Nam! Ja tärkeä huomio, cappuccinoon loihditaan söpön kissan kuva! 😀
Nude Canggu on tuttu mustekalan musteella värjätyistä mustista hamppareistaan, jotka maistuvat muuten ihan taivaallisilta! Trendikkäästä ravintolasta avautuu näkymä pellolle – kivan rauhallinen tunnelma! Nude on parhaimmillaan aamiais- ja lounaspaikkana.
The Shady Shack on yksi ehdoton suosikkini Canggussa. Viihtyisämpää vegaaniravintolaa on vaikea löytää! Toimii niin aamiaisella, lounaalla kuin illallisellakin!
Peloton Supershopin a) nimi on maailman paras b) ruoka herkullista ja raikasta. Ihan huippu mesta!
Deus on legendaarinen illallis/illanviettopaikka, johon kerääntyy porukkaa aina sunnuntaisin. Livemusiikkia, skeittiramppi ja vaatteita, tauluja sekä moottoripyöriä myyvä liikekin löytyy!
Nalu Bowls sijaitsee Echo Beachin läheisyydessä. Söpö kahvila tarjoaa smoothie bowleja ja kahveja. Viereisen ravintolan listalta saa tilattua myös mehuja ja ruokabowleja!
Cafe Organic. Kahvilan tunnistaa valkoisesta terassista ja kuistilla roikkuvasta riippumatosta. Trendisapuskaa tarjoava kahvila ei petä!
Little Flinders sijaitsee shoppailukadulla ja toimii oikeastaan kaikilla ruoka-ajoilla. Erityisesti viihtyisä illallispaikka!
The Savage Kitchen on perinteisempi ravintola, jota ylistetään aina kaikkialla! “Kunnon ruokaa”, eli ehdottomasti lounas- ja illallispaikka.
Motel Mexicola on nimensä mukaan meksikolainen ravintola/illanviettopaikka. Tacot ja drinkit olivat herkkua, joskin olivat hintatasoon nähden melko tyyriitä. Jättimäinen ravintola on sisältä upea! Jengi tanssii pöydillä ja ilmaisia tequila shotteja tarjoillaan jo alkuillasta 😀
Gypsy Kitchen & Bar. Viihtyisä ravintola, joka tarjoaa trendikkäitä herkkuja. Aamiaista saa kellon ympäri!
Cafe Organic
Crate cafe
Crate Cafe
Little Flinders & The Shady Shack
SHOPPAILU
JI. Pantai Batu Bolong on Canggun paras shoppailukatu. Rannalle vievältä tieltä löytyy myös suurin osa ravintoloista, joita listasin ylempänä. Kivoja liikkeitä on loputtomasti, enkä millään muista kaikkien nimiä (enkä löydä kartalta), mutta ainakin Nalu ja Wanderlust olivat symppiksiä! Tämän lisäksi myös viereiseltä kadulta, JI. Munduk Catulta löytyy pari timanttia!
HENGAILU & ILLANVIETTO
Deus. Ravintola/illanviettopaikka, josta löytyy myös vaatteita ja moottoripyöriä myyvä liike! Viihtyisä ravintola, jossa pääsee seuraamaan myös skeittausta!
Old Mans on ulkoilma ravintola/baari Batu Bolong Beachin vieressä. Piipahdin täällä parina iltana ja jengiä oli ihan hullusti – huippu meno!
Pretty Poison on ehkä yksi siistimpiä baareja, jossa olen koskaan ollut. Ja nimenomaan tunnelmaltaan. Keskellä baaria on iso allas, jossa pidetään skeittiskaboja samalla kun muut ovat kerääntyneet altaan ympärille katsomaan. Tunnelmaa on nostattamassa old school räppi!!
The Lawn Canggu. Hieman kismittää, että tämä Batu Balong Beachilla sijaitseva paikka oli remontissa meikäläisen reissun ajan. Se on kuitenkin nyt avattu ja näyttää löhöilytuoleineen ja keinuineen kerrassaan ihanalta hengailupaikalta. Tänne siis ensi kerralla ihastelemaan auringonlaskuja ja siemailemaan mojitoja!
Motel Mexicola on jo aiemmin mainittu meksikolainen ravintola/illanviettopaikka. Jättimäinen ravintola on sisältä upea! Hyviä tacoja ja herkullisia drinkkejä. Pöydällä tanssimista ja ilmaisia tequila shotteja esiintyy jo alkuillasta 😀
LIIKKUMINEN
Leiri oli järkännyt meille kyyditykset kaikkiin surffikohteisiin, eli ihan hirveästi ei tullut liikuttua omineen. Kaupungin vaihdot ja pidemmät ravintolareissut kuljettiin taksilla. Taksi on edullinen tapa matkustaa, kunhan muistaa pyytää, että mittari laitetaan heti päälle. Lähes kaikki liikkuvat kuitenkin skoottereilla. Mikäli tulee liikuttua paljon, tämä on ehdottomasti edullisin ja näppärin keino siihen tarkoitukseen. Eli jos rohkeutta löytyy ja vasemmanpuoleinen liikenne ei haittaa, skootteri kannattaa vuokrata. Lyhyitä matkoja taitettiin jalan tai polkupyörillä.
Pimeällä kenenkään ei ole suotavaa liikkua yksin. Tätä toitotettiin joka paikassa. Meillä oli sopimus, ettei kukaan lähde yksin liikkeelle pimeällä, edes taksilla. Päiväsaikaan kaduilla on myös hyvä muistaa perus reissuohjeet: kävellessä laukkua ei kannata kantaa tien puolella eikä puhelinta roikuttaa näkyvillä jne. Kännyköitä viedään aika härskisti myös kädestä.
MAJOITUS
Meidän surffileiri pidettiin The Green Room nimisessä hotellissa. Hotellin hintaan kuuluu mukaan automaattisesti surffiopetus ja surffisessioiden buukkaus. Eli mikäli et surffaa, en suosittele. Paikka oli tosi viihtyisä ja rento, soveltui aivan täydellisesti surffileirill. Viihtyisiä villoja löytyy alueelta paljon, eivätkä hinnatkaan päätä huimaa.
JOOGA & TREENI
The Practice – niin mieletön joogastudio, että huh! Täällä jos jossain pääsee tunnelmaan. Tunteja menee pitkin päivää. Tuntien hinnat olivat muistaakseni hieman tavallista kalliimmat (= pari euroa kalliimmat), mutta ihan syystäkin. Ihana!
Serenity Eco on edellistä edullisempi vaihtoehto, joskin sijainti hieman syrjässä, ainakin meidän hotellilta katsottuna. Täällä kävi kuitenkin tosi paljon jengiä meidän leiriltä. Varsin viihtyisä joogastudio! Majoitusmahdollisuuskin löytyy.
Bali Fit eli TFW Bali on vierailun arvoinen paikka. Tunnelma ei ole ihan yhtä katossa kuin meillä Helsingissä, mutta meininkiä löytyy kyllä. Ehkä yksi hikisimmistä treeneistäni ikinä! 😀
MUUTA
Hintataso Balin Canggussa on edullinen. Jossain vaatekaupoissa hinnat saattavat pyöriä Suomen omissa, mutta ruoka, liikkuminen, asuminen ja harrastaminen on edullista! Kortit käyvät harvoissa paikoissa (vaatekaupoissa kyllä), eli suosittelen nostamaan käteistä. Se on muutenkin turvallisempi tapa maksaa. Automaatteja löytyy alueelta muutamia.
Hieronnat ja hoidot ovat halpaa kuin saippua: käy niin paljon kuin ehdit. Omaksi suosikiksemme nousi Chillax niminen paikka. Pyytäkää, että pääsette yläkerran huoneeseen, se oli tunnelmallisin 🙂
Lämpötila Balilla on melko korkea. 35c oli ihan peruslukema mittarissa. Se yhdistettynä sadekauteen = hiostava meininki. Kuumuuteen meni ainakin viikko aikaa tottua. Mitään kummallisia vaatteita tänne ei kannata pakata. Itse hengasin yleensä ilman paitaa tai housuja 😀 Ei vaan pystynyt.
Sadekausi starttailee marraskuussa ja kestää kevääseen asti. Tämä tarkoitti käytännössä sitä, että öisin tuli usein vettä. Jos päivällä tuli vettä, kyse oli monesti kuuroluonteisista sateista. Sade ja pilvet olivat loppujen lopuksi ihan kivaa vaihtelua tuohon paahteeseen.
Etäisyys lentokentältä on taksilla tultaessa noin 45 minuuttia.
Heräsikö kysymyksiä? Pistäkää tulemaan, vastaan mielelläni!
xx Sara
Vierailija
Posted at 06:45h, 16 DecemberBalin skoottereista haluaisin varoittaa, ne ei nimittäin ole vastaavia “skoottereita” kuin suomessa, vaan tehot on kevytmoottoripyörien luokkaa. Harjoittelu kannattaa aloittaa varovasti! Olin Balilla vaihdossa, ja noin 50% opiskelijoista satutti itsensä skootterin kanssa 🙁
saratickle
Posted at 07:08h, 16 DecemberHei hyvä kun sanoit! Itsehän en ajanut skootterilla kertaakaan, olin vaan kyydissä! Toinen mikä huolestutti oli se kun jengi lähti suhteellisen tukevassa humalassa baarista niillä skoottereilla…
Vierailija
Posted at 11:28h, 16 DecemberKattava postaus Canggun ydinpaikoista! 🙂 myös Suomalaiset kaikkien muiden kansallisuuksien ohella ovat löytäneet Canggun nopeasti, tämän vuoden alussa tuli majoituttua paikoissa joissa suurin osa oli muita suomalaisia. Canggussa näkyy myös hauska stereotypia, kustomoidut moottoripyörät ja viiksekkäät tatuoidut pitkätukat niitä ajamassa. Muutaman sadan metrin kauppareissut/surffireissut hoidetaan näillä isoilla moottoripyörillä vaikkei pidemmälle Canggusta poistuta 😀
saratickle
Posted at 12:00h, 16 DecemberMainioita pointteja! En ole itse yhtään moottoripyörätyyppi, mutta kieltämättä alkoi tuolla vieraillessa kiinnostaa… 😀
Oona S.
Posted at 15:40h, 16 DecemberKiitos kattavasta tietopaketista! Kuulostaa kyllä menemisen arvoiselta paikalta eli täytyy lisätä Canggu omalle reitille kanssa 🙂
Mitä meinasit tuolla että mittari kannattaa pyytää laittaa heti päälle? Tai että jos sitä ei muista niin keksiikö kuskis sitten hinnan omasta päästä ja onko enemmän sääntö kun poikkeus että mittari unohtuu laittaa päälle?
Osaatko sanoa tinkimisestä? Pitääkö Balilla osata tinkiä ja jos joo niin onko sulla antaa siihen mitään vinkkejä, sillä ite en ole kunnolla reissannut maissa misä pitäisi osata tinkiä ja musta tuntuu etten oikein handlaa sitä 😀
saratickle
Posted at 16:35h, 16 DecemberMahtavaa! Joo just niin. Eli kuskit ei välttämättä pistä sitä omatoimisesti päähän vaan sitten heittävät jonkun (= kovilla prosenteilla liian suuren) summan kyydin päätteeksi.
Tinkimisestä on täällä kyllä hyötyä. Ei välttämättä merkkiputiikeissa tai ruoassa, mutta kuljetuksissa, kojuissa jne. Puolet pois on yleensä ihan toimiva aloitus 😀
Sanph
Posted at 13:04h, 03 JanuaryOli hauska lukea tätä postausta, kun olen just nyt Canggussa. Olin täällä pari viikkoa sit viikon surffileirillä ja nyt palasin vielä muuten vaan fiilistelemään paikkoja. Paljon pystyykin ruksimaan omalta listalta noita sun listaamia paikkoja. Melkein kaikissa on tullutkin jo käytyä 🙂
Yks mihin haluaisin huomauttaa, on se, et vaikka ollaan lämpimässä ja rantakohteessa, niin biitsin ulkopuolella on kohteliasta paikallisia kohtaan pukea jotain bikinien päälle. Moni täällä vetää biitsin ulkopuolellakin bikineissä tai ilman paitaa ja tästä meidän paikalliset surffiopet sano monta kertaa, et kunnioittakaa paikallisia edes sen verran, et laitatte vaatetta päälle.