JUOKSUKOULU – Juoksutekniikka kuntoon

Meillä jokaisella on oma kävelytyyli. Toiset liikkuvat lujaa, toiset hitaammin. Toiset harppovat, toiset laahustavat, toisilla on selkä kumarassa ja toisten kädet heiluvat enemmän. Sama pätee juoksutyyleihin: maneereja on kaikilla. Tyylejä on erilaisia, eli yhden oikean suoritustekniikan määrittäminen on miltei mahdotonta. Mutta mikäli juoksusta haluaa taloudellista ja kroppaa mahdollisimman vähän kuormittavaa, on tekniikka syytä tarkistuttaa.

Sanon tämän suoraan. Juoksutekniikan muuttaminen ei ole helppoa. Kun johonkin asentoon on tottunut ja siinä on juossut 15-vuotta, tuntuu uuden asennon omaksuminen vaikealta. Olen elävä esimerkki tästä.

P8940345.jpg

Kun viime tammikuussa menin ensimmäistä kertaa treenaamaan juoksuvalmentajani Aki Nummelan kanssa, olin täynnä itsevarmuutta. Juoksu on asia, jossa olen aina ollut kohtalaisen hyvä, olenhan juossut ihan nappulasta lähtien. Juoksu on minulle helppoa ja kevyttä. Juoksutyyliäni on kuvattu lennokkaaksi ja sitä se nimenomaan oli.

Ensimmäisen ratakierroksen jälkeen se sitten koitti. Tuomio 😀 Mitä tähän lennokkaaseen juoksutekniikkaani tulee, se ei ole paras mahdollinen. Olen kuulemma loikkiva ja takapainotteinen. Juoksutyyliäni kuvaa osuvasti kantapäät peppuun -juoksu. Polvet eivät juuri nousseet ja loikkiminen vaati ekstraponnistusta. Tiedostin kyllä, että jakani sinkoilevat selän takana juostessani, mutta eikö muillakin? Polveni kääntyivät liikaan sisäänpäin, mikä aiheutti juurikin tuon sinkoilun. Sen sijaan, että juoksisin lantio ylhäällä, kroppani oli liiassa etukenossa, lantion ja jalkojen ollessa takana. Tämä asento kuitenkin tuntui minulle hyvältä, joten miksi sitä muuttamaan? 

Syy on yksinkertainen: juoksen paljon ja toisinaan pitkiäkin matkoja. Juoksutekniikan oltava taloudellinen, etenkin kun puhutaan maratoneista. Tekniikan kuntoon laittaminen ehkäisee mahdollisilta loukkaantumisilta jatkoa ajatellen. Juoksemisesta tulee ennen pitkää helpompaa ja kevyempää. Oikea tekniikka mahdollistaa juoksuharrastuksen mahdollisesti vielä mummelinakin.

Miten taloudellista juoksutekniikkaa lähdetään sitten hiomaan? Tässä juoksuvalmentajani vinkit!

 

1. Kädet

  • Liike lähtee olkapäistä, kyynärvasi pysyy paikoillaan
  • Kädet noin 90 asteen kulmassa
  • Kädet suorassa linjassa eteenpäin
  • Kädet rentoina, lähellä vartaloa

 

2. Ylävartalo

  • Hartiat ja olkapäät rentoina
  • Leuka suoraan eteen ja katse etuviistoon
  • Hae käsillä tempo ja voima juoksuusi

 

3. Lantio

  • Lantio suorassa jalkojen päällä
  • Pidä lantio ylhäällä, vältä kuitenkin selän notkistamista

 

4. Ylävartalo

  • Aktivoi syvät vatsalihakset
  • Pidä lantio ylhäällä, vältä kuitenkin selän notkistamista

 

5. Polvet

  • Suoraan eteenpäin
  • Kovemmassa vauhdissa polvien nosto korostuu

 

6. Askeltaminen

  • Jalkaterät osoittavat suoraan eteenpäin
  • Lyhyt kosketus maahan
  • Kevyemmässä juoksussa pyri keskelle jalkapohjaa tapahtuvaan askellukseen, vältä liian kantapäävoittoista juoksua
  • Erittäin kovassa juoksussa askellus päkiälle
  • Kevyessä juoksussa pyri lyhyeen askeleeseen ja nopeaan askeltiheyteen

 

Video by Random Life

 

Minun kohdallani keskityttiin lantion nostamiseen, ja jalkojen/polvien eteen tuomiseen, etenkin kovemmassa vauhdissa. Ensimmäistä kertaa oivalsin juoksua tukevien harjoitteiden kuten polvennostojuoksun vaikutuksen askeltamiseen. Jalka tulee polvonnostojuoksussa maahan käytännössä siinä asennossa missä sen kuuluisi tulla uudessa juoksutekniikassanikin: keskelle jalkapohjaa.

Ennen askeleeni pysyi maassa melko pitkään ja loikkimistekniikkani takia energiaa kului ponnistuksiin. Nyt polvennoston (ei siis mitää polvennostojuoksua, mutta polvennostoa verrattuna siihen, miten ennen juoksin) avulla saan “edullisemman” ponnistuksen askeleen ikään kuin kimmotessa maanpinnalta. Valmentajani muistutti minua alkuun jatkuvasti siitä, että heti kun jalka osuu maahan se kimpoaa sieltä ylös. Tasainen rytmitys on auttanut tämän kanssa!

Uusi juoksutekniikka tuntui alkuun hullunkuriselta ja raskaalta. Nostelin polvia miltei liioitellusti, jotta oppisin tuomaan niitä enemmän eteen. Olin varma, että jokainen vastaantulija tuijotti minua. Pystyin aluksi juoksemaan pari kilometriä uudella tyylillä, jonka jälkeen jalat olivatkin jo hapoilla. Vuoroin juoksua ja vuoroin kävelyä, alkuvuosi meni uuden opettelussa. Nyt uusi tekniikka tuntuu täysin luonnolliselta ja kevyeltä. Kun kokeilen juosta muutaman metrin vanhalla tyylilläni se tuntuu todella hassulta. Hiomista ja harjoittelu tarvitaan toki uuden tyylin kanssa vieläkin, mutta jotain on ainakin opittu 🙂

Millaisia kokemuksia teillä on juoksutekniikasta? Onko kukaan yrittänyt muuttaa tekniikkaansa tai käynyt tarkastuttamassa sitä asiantuntijalla? Sana on vapaa ja tekniikkaan liittyviä kysymyksiä saa esittää! Vastaillaan niihin yhdessä valmentaja-Akin kanssa 🙂

 

T. Sara

42 Comments
  • sallas
    Posted at 17:43h, 16 April

    “Juoksutyyliäni kuvaa osuvasti pakarat peppuun -juoksu.” Pitäisköhän tuossa lukea kantapäät pakaroiden sijalla? 🙂
    Mun on todella vaikea löytää se “hyvä” asento juostessa. Tuntuu, että olkapäitä ei saa rennoksi millään ja jokainen askel tuntuu eri mittaiselta… 😀 Ja se katse. Pitäisikö se olla ylä- vai alaviistoon? 😀
    Juoksukoulu vaikuttaa aina vain mielenkiintoisemmalta, jee!! Kuinka usein näitä postauksia muuten tulee? 🙂

    • juuuup
      Posted at 18:38h, 16 April

      Hehee ja sit tää “Tyylejä on erilaisia, eli yhden oikean suoritustekniikan määrittäminen on miltei mahdollista. ” … vai mahdotonta? 😀

      • saratickle
        Posted at 19:11h, 16 April

        ……. 😀 miltei mahdollista kuulostais kyllä vähän opitimistisemmalta! Luo toivoa yhteen ainoaan juoksutekniikkaan! 😀

    • saratickle
      Posted at 19:10h, 16 April

      Oh noes 😀 Kiitos vaan huomiosta. Silmät ristissä menty taas vaihteeks 😀

      Mua helpottaa kun alan rytmittämään koko hommaa käsillä ja haen niiden tahdista juoksutemmon. Katse alaviistoon niin säästyt niskakivuilta!

      Jee, kiva kuulla! Postauksia n. kerran viikkoon! Riippuu vähän kuinka vastaanottavaisia siellä ollaan! 🙂 Eli mahdollisesti useemminkin.

       

  • anskuu
    Posted at 17:54h, 16 April

    Jes, nyt pitää yrittää ottaa näitä neuvoja käyttöön omassa juoksussa!
    Mun fysioterapeutti onkin itseasiassa mulle huomauttanut tuosta polvien nostamisesta, että sitä pitäis tapahtua enemmän. Kun ei oo tottunut semmoseen niin tuntuu niin oudolta! 😀 Tuntuu jopa vähän typerältä nostella polvia sillä tavalla, mutta toisaalta taas kun on osannut välillä juosta sillä tavalla niin onhan se tuntunut kevyemmältä! Nyt juoksukauden alkaessa siis uuden opettelua lisää, jotta siitä tulisi tapa! 🙂

    • saratickle
      Posted at 19:14h, 16 April

      Siis tuntui alkuun NIIN TYPERÄLTÄ nostella polvia. Aivan kamalaa! Mutta siihen tottui kyllä. Eikä enää kuulu niitä jalkojen raahaus- eli “lakaisuääniäkään” 😀

  • Vierailija
    Posted at 19:04h, 16 April

    Alkuun haluan todella paljon kiittää inspiroivasta blogistasi! Ihan mahtava ja ainoa blogi mikä tulee säännöllisesti tsekattua silloin kun on aikaa pläräillä jotain näyttöpäätteen edessä;)
    Aloin tässä pohtia juoksuintoilijana;
    Jos erittäin kovassa juoksussa pyritään päkiälle tapahtuvaan askellukseen, niin eikö tämä ole anatomisesti aika paljon polvia/polviniveliä kuluttavaa? Toki varmasti polvien eteenvienti ja koukistaminen tuo hieman joustoa tapahtuvalle “kosketusiskulle” mutta vauhdin lisääntyessä tuntuisi jotenkin että päkiäaskellus ottaisi jotenkin entistä enemmän..Emmä tiiä?:D
    Asia kiinnostaa kun itsellä on polvien kans hieman ongelmataustaa…

    • saratickle
      Posted at 19:29h, 16 April

      Iso kiitos kommentistasi! Lämmitti mieltä todella 🙂 <3

      Mun ymmärryksen mukaan päkiäjuoksu nimenomaan vähentää polviin kohdistuvaa rasitusta, sillä polvi nousee kovassa vauhdissa korkealle ja nilkka ojentuu! Kantajuoksussa taas iskunvaimennus tehdään oikeestaan pelkästään kantapäällä.

  • Mmiraaa
    Posted at 19:10h, 16 April

    Jess, tätä on niin odotettu!! 🙂 tiedän juoksutyylini olevan epätaloudellinen ja ei niin hyväksi kropalle, mutten ole oikein osannut korjata sitä. Juoksen juuri pitkällä askeleella ja kanta maahan sekä lantio vähän takana, eli näihin heti ekana muutoksia seuraavalla lenkillä! Innolla jään odottamaan jatkoa 🙂

    • saratickle
      Posted at 19:37h, 16 April

      Voi miten ihana asenne sulla! 🙂 Tsemppiä kovasti tekniikkaharjoitteluun, se palkitsee kyllä! 

  • anniinaoooo
    Posted at 19:23h, 16 April

    Mun juoksuaskel tulee ihan kanta edellä maahan, rullaan ns selkeästi kannalta päkiälle.. Joku on joskus tämän opettanut oikeaksi askellukseksi, mutta nyt olen kuullut reilusti enemmän puoltoa päkiävoittoisempaan askeleen tai tuon tyyppiseen mistä puhut. Mä oon yrittänyt nyt useammalla lenkillä tuota harjoitella, mutta jos yritän astua jalan keskiosalla alas niin tuntuu, että jalka “lätsähtää” maahan eikä laskeudu kevyesti. Kai tuo vaatii vain harjoitusta? Vai löytyykö vielä tarkempia harjoitteita, miten askellusta pystyisi vaihtaa tai tekniikkaa korjata? Mistä lähteä liikkeelle?
    Vai onko se kannalta päkiälle rullaava askel huono asia ja miksi? musta se siis tuntuu hyvältä, mutta totta kai haluaisin päästä vieläkin kovempaa ja pidemmälle!
    anteeksi hirveä kysymysryöppy:D

    • saratickle
      Posted at 19:42h, 16 April

      Mulla oli tosi isoja vaikeuksia myös alkuun ja yksi suuri tekijä oli kengät. Niissä on pakko olla iskunvaimennusta (peruslenkeillä) tämän juoksutyylin kanssa. Esim tänään juoksin kevyemmillä lenkkareille 30min veryttelyn ennen spurtteja ja jaloissa kyllä tuntui. Liian kevyet kengät voi siis olla yksi syy! 

      Vinkkailen tämän kyssärin Akille, jotta saat kylkeen vielä asiantuntijan vastauksen! 🙂

  • marsuli
    Posted at 19:24h, 16 April

    Olen juossut aktiivisesti nyt n. vuoden ajan. Oma juoksutekniikka on hioitunut suht sopivaksi itselle mutta kyllä siinä haitaksi olla parantamistakin.. Juuri käsien hyvän asennon löytäminen on hankalaa. Välillä pitää oikein keskittyä että rentouttaa hartiat. Päkiöille painottuvaa askellusta menin enemmän talvella kevyessä lumihangessa juostessa tai sulalla kelillä purulla. Asfaltilla päkiöillä meno tuntuu hankalalle..:\
    Olisiko vinkkejä millä tekniikalla eka puolimaraton (tulossa kesällä,jaiks!) olisi helpointa juosta. Päkiä vai kantapää edellä? Vaikka voi olla että matkan aikana tekniikka muuttuu muutamia kertoja 😀

    • saratickle
      Posted at 19:46h, 16 April

      Mahtava kuulla, että oot löytänyt juoksun! 🙂 Asfaltilla juoksu vaatii kunnon iskunvaimennetut tossut, tää on ihan ykkönen. Tämä meikäläisen, mitä postauksessakin availin on varmasti se taloudellisin tapa juosta maraton. Eli askeleen kuuluisi tulla maahan suunnilleen keskelle jalkapohjaa. Päkiäjuoksua sitten kovemmassa vauhdissa!

      Tsemppiä treeniin ja ekaan puolimaratoniin, ihan huippu juttu että oot menossa! 🙂

  • Jenni v
    Posted at 03:19h, 17 April

    Hei! Mahtavaa että nämä postaukset alkoivat 🙂 Muo on jo kauan vaivannut vasen olkapää joka aina juostessa kipeytyy. Mistä tämä voi johtua? En mielestäni jännitä olkapäitäni :-/

    • saratickle
      Posted at 12:44h, 22 April

      Samoja olkapääpistoksia tulee välillä täälläkin. Kyse voi olla ihan jostain lihasjumista niskassakin tms. Pyri pitämään rinta ulkona ja tee ennen lenkkiä hyvät veryttelyt ylävartaloon! 🙂

  • OonaK
    Posted at 03:30h, 17 April

    Kantapääjuoksussa iskunvaimennus tapahtuu ns. Päästä varpaisiin, kun taas päkiäjuoksussa tärähdystä vaimentavat nilkka ja polvi.
    Kannattaa testata sukkasillaan tai paljainjaloin juoksua ihan vaikka muutamia satoja metrejä ja kuulostella missä tärähdys tuntuu. Silleen saa nopeiten minusta tuntuman päkiäjuoksun tyylistä.
    Itse vaihdoin muutama vuosi sitten päkiälle kantapäältä ja ei ole polvet vihoitelleet (ellen ole jättänyt lämmittelyjä liian vähille :D)
    Mutta ihmisiä ja tapoja on monia. Ihanaa, että tulee tällainen juoksukoulu. Jalat jo toimii, mutta yläkropassa on säädettävää!

    • saratickle
      Posted at 12:46h, 22 April

      Hei toi paljailla jaloilla juokseminen on muuten hyvä vinkki! Mahtavaa, että juoksu kulkenut uuden tekniikan myötä 🙂

  • JanetteH
    Posted at 03:55h, 17 April

    Tosi hyviä vinkkejä, näistä pitää ottaa kaikki hyöty irti! Ja ihana video :>

    • saratickle
      Posted at 12:46h, 22 April

      Wippii! Mahtavaa, kiitos Janette! 🙂

  • hale
    Posted at 05:46h, 17 April

    Kiitos vinkeistä! Vähän kyllä pelottaa alkaa itse muuttamaan omaa juoksutekniikkaa yksikseen ilman asiantuntevaa juoksuvalmentajaa, mitä jos tekee tekniikalleen vielä enemmän hallaa!? Jään innolla odottamaan juoksukoulun jatko-osia 🙂

    • saratickle
      Posted at 12:48h, 22 April

      Ymmärrän yskän! Samaa pelotti nimittäin täälläkin. Hyviä tekniikkavideoita ja ohjeita o nkutienkin tarjolla ympäri verkkoa, tutustu ihmeessä! Ootko harkinnu koskaan juoksukouluun liittymistä tai valmentajaa? Voin lämmöllä suositella 🙂

  • Eetu13456
    Posted at 05:50h, 17 April

    Moi! Ihanaa juoksuasiaa!! En tiedä osaatko Sara tähän mitään vastata/ plus ei suoranaisesti liity aiheeseen – eli juoksuasentoon – Mutta: osaatko sanoa mitään juoksunopeuteni kehittävyydestä? Olen treenannut nyt vajaat 1.5kk samalla teholla eli juossut noin 10-13km lenkkejä 4 päivänä viikossa nopeudella 5.23km tunnissa ja keskisykkellä 158-168, tämän lisäksi treenaan kuntosalilla juoksumatolla nopeus kestävyyttä ja korkean sykkeen intervalleja 3-4 kertaa viikossa salitreenien yhteydessä, lisäksi treenaan uintia palauttavana harjoituksena. Osaatko tähän aseiden kokemuksesi/ valmennuksessi avulla antaa mitään lisävinkkejä yms. Tai kertoa mitään nopeudestani! HCR on lähitulevaisuudessa tavoitteeni eli täyspitkä maratoni ei vielä ole suunnitteilla! Huom olen 20! Ihanaa viikonloppua ja energiaa treeneihin! 🙂

    • saratickle
      Posted at 12:53h, 22 April

      Moikka! En oo tosiaan asiantuntija, mutta sinuna keskittyisin myös pk-lenkkeihin. Sulla on vauhti ja sykkeet aika korkeilla, eli peruskestävyyden lisäämistä. Suurinosa meikäläisen lenkeistä juostaan just matalilla sykkeillä, matkat vaihtelee 40 minsan palautuslenkeistä kolmen tunnin lenkkeihin. Vauhtikestävyyttä  treenaan tällä hetkellä 2-3x viikosta riippuen. Mutta näyttäis siltä, että treeni maistuu kun noin kova buusti on päällä! 🙂 Pidä into yllä ja vaida pari lenkkiä kevyemmälle vauhdille.

      Sykerajojen testaamisesta tulossa muuten huomenna juttua blogiin!

  • .....e
    Posted at 05:55h, 17 April

    Tuleeko jossain vaiheessa juttua oikeesta hengitystekniikasta? Ihana video?

    • saratickle
      Posted at 12:53h, 22 April

      Siitäkin kuullaan vielä 🙂 Kiitti!

  • Arga
    Posted at 06:02h, 17 April

    Kertakaikkiaan upea video! Noita on niin ilo katsella ja inspiroitua! Heti tuli lenkkifiilis! Mulle neuvottiin juoksukoulussa, että askelluksen pitäisi olla kantapäältä ja siitä ikään kuin rullaten niin että kantapää ja isovarvas menevät suorassa linjassa maahan. Pitäisikö askellusta kuitenkin siis tähdätä jalan keskiosalle?

    • saratickle
      Posted at 12:57h, 22 April

      Juoksu on hankala juurikin siitä, että tekniikkoja on niin useita. Tämä on vähän kun tämänpäivän hyvinvointimaailma superfoodeineen ja lisäravinteineen. Kantapääaskellus on yksi tyyli, jalan keskiosa on kuitenkin se mitä minulle suositeltiin. Tämä on ehkä taloudellisempi tyyli esim pitkiä matkoja ajatellen. Suosittelen testailemaan erilaisia ja etsimään itselleen sen sopivimman. Mikäli se on tuo nykyisesi niin pitäydy siinä! 🙂

  • Sarppa
    Posted at 06:30h, 17 April

    Kiitos hyvästä tekstistä, täältä ainakin nousee isot peukut juoksukoululle!
    Tekstissä mainitsit, että lantio kannattaa pitää juostessa “ylhäällä”. Tarkoittaako se, että ylävartalo on suorassa linjassa lantioon nähden? Ettei päästä peppua taaksepäin ja selkää notkolle?

    • saratickle
      Posted at 12:58h, 22 April

      Mahtava kuulla! 🙂 Ja juurikin näin. Ylävartalo on suoraan lantion päällä, mutta aavistuksen etuviistossa! Eli ryhdikäs asento!

  • Aasara
    Posted at 09:39h, 17 April

    Jes, oon aivan fiiliksissä tästä sun juoksukoulusta! Ajoitus on mitä mahtavin, kevään tullen juoksumotivaatio on huipussaan ja oon taas palannut lenkkipoluille talven jälkeen.

    Melkein joka lenkillä tulee mietittyä juoksutekniikkaa ja yksi pitkään askarruttanut kysymys on oikea askeleen pituus – pidempi vai lyhyempi parempi? Tuntuu, että köpötän aika lyhyillä askelilla ja koitan välillä tarkoituksella vähän venyttää niitä – mutta se tuntuu ihan hassulta. 😀 Onko tähän mitään yleispätevää ohjenuoraa?

    • saratickle
      Posted at 13:05h, 22 April

      Ihana kuulla! 🙂 Askelpituus tulee itselläni aika neutraalisti tuon polvennoston myötä. Usein tuo lyhyt askellus viittaa siihen, että polvet eivät nouse tarpeeksi. Vältän askeleen venyttämistä eli juurikin sitä loikkimista ja pyrin pitämään askeleen luonnollisena. Ja tosiaan, kun juoksuasento (ryhti, lantio ylhäällä, polvet jne) on kunnossa, löytyy oikea pituus helposti. Nopeammassa vaihdissa polvet sitten nousee enemmän ja askelpituus kasvaa.

  • TuuliV
    Posted at 14:32h, 17 April

    Huippu juttu tää juoksukoulu ja ihana video! Yritin heti ottaa nämä vinkit käyttööni ja huomasin että oma tekniikkakin kaipasi päivittämistä. Mutta tuo polvennoston ajattelu tosiaan auttoi ja asento ja askellus tuntui ihan erilaiselta! Varmaan vähän tottumista kuitenkin, nyt tuntui että mietin polvia ja lantiota niin paljon että niska ja hartiat jäykkänä painelin menemään. Mutta siis todellakin ainakin täältä peukkua näille juoksukoulu-postauksille 🙂

    • saratickle
      Posted at 13:07h, 22 April

      Hei mahtavaa, että kokeilit! 🙂 Hah ja tiedän mitä terkotat, kun alkaa keskittymään yhteen kohtaan, unohtaa muut. Tämä vaati harjoitusta, mutta se palkittiin! 🙂 Tsemppiä sinne. Ihana kuulal että juoksukoulu uppoaa!

  • mermeri
    Posted at 16:51h, 17 April

    Tiiätkö Sara mulla tuli kyyneleet silmiin tosta videosta kun sun juoksu näytti niin kevyeltä ja näki että sä nautit siitä. <3 Saattaa toki vaikuttaa sekin että oon tässä kolmatta viikkoa sairastelun takia juoksutauolla, joten ajatus juoksemisesta tuntuu sitäkin ihanammalta. Kiitos tästä juoksukoulusta ihana Sara 🙂

    • saratickle
      Posted at 13:10h, 22 April

      äääää no mulla tuli kyyneleet silmiin tästä kommentista!! IHANA! Kiitos valtavasti. Toivottavasti siellä ollaan jo paranemaan päin <3 Pian pääset juoksentelemaan 🙂

      Ps. Juoksu on ihanaa!!!!

  • Mmariia
    Posted at 19:53h, 18 April

    Ääh, kirjoitin äsken pitkän kommentin, mutta kone temppuili ja se katosi? sama siis tiivistettynä:
    – Tästä oli mulle tosi paljon apua, testasin tänään, ja kyllä vaan polvien nosto ja keskelle jalkapohjaa askeltaminen toimi!
    – Kiitti juoksukoulusta, ootan innolla tulevia postauksia :))
    – Sun treenipostaukset on aina tosi motivoivia muutenkin, oot hyvässä kunnossa ja sulla on huippu asenne urheiluun, joten niitä lukee mielellään?
    – ? niitä ei siis voi olla liikaa!
    – Tsemppiä maratontreenaukseen ja itse maratonille, toivottavasti vastukset jäi edelliselle kerralle!

    • saratickle
      Posted at 13:12h, 22 April

      Ääh to ion niin hanurista kun käy noin! I feel you!

      Mutta siis tiivistettynä täältäkin, että ihana kommentti, ja kiitos tuhannesti näistä sanoista ja tsempeistä! Mä oon niin niin ilonen ja kiitollinen, että mulla on täällä tämmösiä liikuntaa fiilisteleviä sydämellisiä tyyppejä <3

      KIITOS 🙂

  • MariMM
    Posted at 14:45h, 19 April

    Todella hyvn kirjoitettu ja selkeästi listattu! 🙂
    Itse olen nyt suunnitellut pikkuhiljaa siirtyväni kantajuoksusta kohti ”keskikohta” ja päkiäjuoksua.
    Omana ongelmana on nilkkojen kääntyminen sisäänpäin. Voikohan päkiäjuoksu pahentaa/helpottaa sitä?

    • saratickle
      Posted at 13:20h, 22 April

      Kiitos! 🙂 Kärsin ite välillä samasta. Iskunvaimennetulla kengällä ja vaan keskittymällä siihen, että jalat pysyvät suorassa oon päässy eroon tästä. En osaa oikeastaan sanoa voiko vaikuttaa, mutta eiköhän se ole mahdollista! 🙂

       

  • cts
    Posted at 14:15h, 20 April

    Moi! En tiedä, millaisia jatko-osia juoksukouluusi on tulossa ja tuletko käsittelemään erilaisia ongelmia juoksuun liittyen, mut kysyn nyt tässä, kun liittynee myös tekniikkaan: onko mitään ohjetta/vinkkiä kipeytyvien penikoiden ennaltaehkäisyyn? Tämä ongelma tulee mulla aina, kun oon aloitellut juoksua ja kuntoa alkaa löytyä sen verran, että juoksumatkat alkaa pidentyä – sitten tulee ongelma eli penikat. Oon yrittänyt miettiä ja korjatakin juoksuasentoa, juoksuvauhtia, ottaa hissukseen alussa, kengistä pitää huolta..silti ne kipeytyy. No sen tiedän, että asfaltilla juokseminen pahentaa/nopeuttaa niiden kipeytymistä, eli sitä pyrin välttämään, koska heti, kun juoksen asfaltilla, alkaa kivut. Pehmeämmällä alustalla on helpompaa.
    Onko muuta vaihtoehtoa kuin vain välttää asfalttia? Ainakin siihen asti, että saa juoksukuntoa kasvatettua? Tällä hetkellä siis pystyn juoksemaan max 2 km, sit sattuu. Ja sit sen jälkeen sattuu käveleminenkin.

    • saratickle
      Posted at 13:25h, 22 April

      Moikka! Hei kiitos vinkistä, otetaan juoksuongelmat yhdeksi Juoksukoulun aiheeksi, ehdottomasti! 🙂

      Itse en ole näistä kärsinyt, eli en oo paras neuvomaan. Mutta se mitä olen oppinut niin, iskunvaimennus kengissä ja pehmeä alusta ovat ihan ykkösjuttuja. Kylmä-kuuma hoidot ja hieronta voivat helpottaa (erikoistuneita varmasti löytyy!). Samoin venyttely ja foamrollailu.

      Mä ottasin ehkä yhteyttä asiantuntijaa, jonka kanssa katsoisitte alkuun askelanalyysissä kengät kuntoon!

      Tsemppiä!! <3